В Атина, Мексико, Мадрид и Париж без дизелови автомобили от 2025 г.

DenNews.bg
02.12.2016
размер на текста:

Кметовете на Атина, Мексико, Мадрид и Париж се договориха да забранят от 2025 г. дизеловите автомобили и камиони.
За сметка на това те ще насърчават използването на алтернативни превозни средства – електромобили, хибридни коли и коли с водородно гориво. Ще развиват и пешеходните зони в четирите града, както и велосипедната инфраструктура.
Четиримата обявиха инициативата в Мексико, където се провежда срещата на лидерите на световните градове, предава Би Би Си.
В последно време дизеловите автомобили са подложени на засилващи се критики заради замърсяването на въздуха и щетите върху човешкото здраве.
При работа дизеловите двигатели отделят микрочастици, които проникват в белите дробове и могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания. Освен това отделят азотни оксиди, които образуват озон ниско над повърхността и затрудняват дишането.
И четирите града страдат от проблема с качеството на въздуха. В Париж вече е забранено движението на коли, регистрирани преди 1997 г. В центъра на града постепенно превръщат улиците в пешеходни зони.
Токио бе първата столица, която забрани дизеловите автомобили.
Световната здравна организация съобщава, че около 3 млн. души умират годишно по света заради замърсяванията на въздух, а 9 от 10 жители на планетата дишат мръсен въздух. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети