Новият шеф на ООН си избра нигерийка за заместник

DenNews.bg
16.12.2016
размер на текста:

ООН ще има жена на висок пост, каквото желание имаше българската страна с номинацията на Ирина Бокова и издигането на втори кандидат за поста в лицето на Кристалина Георгиева за поста не генерален секретар.
Новият шеф на организацията Антониу Гутереш, обяви вчера, че нигерийката Амина Мохамед ще бъде негов заместник.
Той каза още, че управленският му екип ще е съставен изцяло от жени.
Португалският експремиер и бивш Върховен комисар на ООН за бежанците встъпва в длъжност на 1 януари, когато ще е изтекъл и вторият мандат на сегашния генерален секретар - Бан Ки-мун.
Гутереш, който стигна до поста в силна конкуренция с няколко дами, включително две българки, бе обещал по-рано, че равнопоставеността на жените и мъжете ще бъде негов приоритет.
Той съобщи вчера, че началник на канцеларията му ще бъде бразилската дипломатка Мария Луиза Рибейро Виоти, а бившата южнокорейска дипломатка Кан Кюн-ва ще поеме новосъздадения пост на специален политически съветник.
Гутериш поясни, че е избрал трите "високо компетентни жени заради внушителния им опит в областта на международните работи, развитието, дипломацията, човешките права и хуманитарната дейност".
Тези назначения са основата на моя екип, който ще продължа да изграждам, спазвайки обещанията си за паритет на жените и мъжете и географско разнообразие, посочи той. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети