Съкращават 450 миньори от рудник „Бабино”: Спасението на даващите се е дело на самите давещи се

DenNews.bg
15.12.2016
размер на текста:

Уведомление за масови съкращения на миньори и служители е подадено в Бюро по труда-Дупница от ръководството на Въгледобив Бобов дол. В него е отбелязано, че от работа ще бъдат освободени 450 души за периода от 10 януари 2017 г. до края на месец юли. Масовото съкращение се отнася единствено за рудник „Бабино”.

Както сме писали, през месец октомври от Въгледобив заявиха масови съкращения, като тогава цифрата бе 650 души. Намерението за уволнения и закриване на рудник „Бабино” предизвика протести, като една над 100 миньори останаха под земята в продължение на три денонощия.
Тогава от фирмата оттеглиха уведомлението от Бюро по труда, но под условие, че се касае за отлагане, а не за напълно отменяне на съкращенията.

Настоящото уведомление е това от месец октомври, но след редакция – бройката е намалена с 200 души, а обяснението е кратко и ясно: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се, т.е. това са миньори, които сами са намерили работа у нас или са заминали за чужбина и такива, които са започнали процедура за пенсиониране.

Нито едно от бомбастичните обещания за подкрепа на въгледобива като цяло и подкрепа за всеки индивидуален случай, дадени по време на протестите от омбудсмана Мая Манолова, а в последствие и от двама министри – на социалната политика и на енергетиката, не се е случило, т.е. миньорите се оправят сами, а единственият им партньор за търсене на нова работа е Бюро по труда-Дупница. В момента на борсата са записани 35 миньори от рудника, като те изчакват евентуална поява на работодател по стандартната процедура, тъй като така и не се случи обещаната изнесена борса на експерти от социалното министерство, които да се ангажират с преговори с работодатели от региона в търсене на работа на съкратените рудничари и тези, които тепърва ще бъдат съкратени.

За DenNews.bg директорът на Бюро по труда-Дупница Наташа Илиева обясни, че от заявената цифра от 450 души реално без работа ще останат 406 миньори, тъй като 44-ма ще излязат в пенсия.

Лидерът на „Подкрепа” в Дупница Йорданка Германова също потвърди, че заявлението е това от октомври, като освен намалената бройка е променен и срокът – съкращенията ще станат по-бавно от планираното през октомври.
„Собственикът обвърза продължаването на дейността на рудник „Бабино” с определена норма на тонажи добив, които трябваше да бъдат изпълнени в рамките на два месеца, т.е. ако се добие определеното количество въглища, рудникът да продължи да работи. Тези норми не се изпълнени по ред причини и собственикът тръгва към затваряне на рудника. По-голямата част от миньорите от „Бабино” вече не искат да работят там, заради системните проблеми, забавяне на заплати и аванси, лоша екипировка и др.”, обясни тя. Синдикалният лидер ще проведе среща с миньорите от Бобов дол идната седмица.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети