Русия обяви края на битката за Алепо, евакуацията на цивилните обаче няма

DenNews.bg
14.12.2016
размер на текста:

Русия обяви край на битката за Алепо. Евакуацията от Източно Алепо обаче отложена, като причината за това не е ясна, съобщи днес Сирийската обсерватория за правата на човека.
Снощи въстаниците са се съгласили на споразумение за прекратяване на огъня с правителствените сили. То трябваше да влезе в сила още във вторник вечерта и да позволи първо на цивилните и ранените да бъдат евакуирани, а след това и бунтовниците да напуснат града заедно с оръжията си и да поемат към други места под контрола на опозиционните сили или на джихадистите.
Изненадващото споразумение е сключено под наблюдението на Русия и Турция, подкрепящи съответно Асад и опозицията.
Споразумението слага край на войната за контрола на втория по големина град в Сирия, започнала през юли 2012 г. с влизането на бунтовниците в Източно Алепо.
Нито един цивилен не е евакуиран обаче от превзетия град, казват правозащитниците, цитирани от информационните агенции. По-рано представител на въстаниците заяви, че шиитските проправителствени милиции спират изтеглянето от Източно Алепо.
Според различни данни около 50 000 цивилни са останали до последния момент в секторите, държани от въстаниците - Ал Машад, Ал Ансари, Ал Сукари, Ард ал Сабах и Амрия в южната част на стария град.
Бунтовниците в Алепо загубиха войната, а ООН - доверието в развалините на града, станал символ на разпада на човечеството, заяви американският представите в ООН Саманта Пауър. По думите й Съветът за сигурност, парализиран от Русия, не е бил никога в състояние да влияя на събитията в Сирия след петте години и половина конфликт.
„Тази трагедия (в Алепо) е резултат на диващината на едни, на активното съучастие и абсолютния цинизъм на други, но и на малодушието и безразличието, и трябва да имаме смелостта да го кажем – на безсилието на международната общност и на ООН“, заяви френският представител Франсоа Делатр.
Снощи руският посланик Виталий Чуркин изненадващо съобщи за споразумение между армията на Асад и бунтовниците за бърза евакуация на Алепо.
Съветът за сигурност бе свикан по спешност по искане на Франция.
Според специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, в периметър от около 3 кв. км са останали около 1500 бунтовници. Повече от 30% от тях са членове на ислямистката фракция на бившия „Фронт ал Носра“.
Вчера генералният секретар на ООН Бан Ки Мун алармира, че пристигат свидетелства за избиване на цивилни. Върховният комисариат по правата на човека в Женева съобщи за 82 жертви, но които 13 жени и 11 деца, екзекутирани през последните 48 часа в 4 квартала на Алепо.
САЩ поискаха изпращане на международни наблюдатели, за да не се допусне избиването на бунтовници по улиците на Алепо или отвеждането им в затворите на Асад. В отговор Москва и Дамаск са избързали с евакуацията „далече от очите на света“, казва експерт и коментира, че това е тревожен сигнал. Днес и Франция поиска изпращането на наблюдатели от ООН, които да следят евакуацията на цивилните и на бунтовниците и да гарантират сигурността им. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети