Европарламентът иска САЩ и Канада да свалят визите за българи и румънци

DenNews.bg
14.12.2016
размер на текста:

 Евродепутатите отново ще повдигнат въпроса за падането на визите за българи и румънци при пътуване в САЩ и Канада, съобщи пресслужбата на ЕП.
Очаква се днес те да отправят запитване към Европейската комисия какви са плановете й за постигане на пълна визова реципрочност с двете страни.
Канада изисква визи за граждани на България и Румъния (въпреки че е поела ангажимент визовият режим да бъде вдигнат до края на 2017 г.).
САЩ налага същите изисквания за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Наскоро в САЩ бе прието законодателство, което също може да засегне гражданите на държавите членки на Шенген, които притежават определено двойно гражданство.
Евродепутатите припомнят, че американските и канадски граждани пътуват без визи в ЕС и това трябва да важи и за всички европейски граждани.
Според механизма за визова реципрочност, който влезе в сила през януари 2014 г., ако трета страна не отмени визите до 24 месеца, след като е била предупредена, Европейската комисия трябва да наложи визи за нейните граждани за период от 12 месеца.
Срокът за САЩ и Канада изтече още на 12 април тази година, но Еврокомисията все още не е предприела мерки спрямо Вашингтон и Отава.
През април Европейската комисия (ЕК) поиска от Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) решат дали да не бъдат възстановени визите за американци и канадци като ответна мярка. Но Холандия, която бе председател на ЕС до края на юни, пренебрегна искането с аргумента, че подходът на ЕК за разрешаване на проблема не е описан в европейското законодателство. Подобна е позицията и на Словакия, която пое председателството на 1 юли. Освен това препоръката на ЕК няма задължителен характер за страните членки. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети