Реформаторски блок прие мандата, но иска правителство на ГЕРБ и Борисов

DenNews.bg
13.12.2016
размер на текста:

Опит за формиране на правителство в рамите на сегашния парламент ще има. Преди минути представители на Реформаторския блок приеха проучвателния мандат, връчен им от президента Росен Плевнелиев
Сред представителите на Реформаторския блок при държавния глава нямаше нито един от сегашните министри на блока. Делегацията водеше депутатът Румен Христов, който е бивш кандидат за президент от СДС.
Преди тоа Христов коментира пред журналисти, че до понеделник, 19 декември, ще продължат опитите на Блока за формиране на правителство, като основно разговори ще се водят с най-голямата парламентарна партия ГЕРБ.
„Ще се опитаме да намерим мнозинство, което да гарантира управлението на страната, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино", посочи Христов, който формално беше излъчен от съпартийците си за министър-председател, за да може да приеме мандата.
Преговори ще се водят и с Обединените патриоти, Български демократичен център и с независими депутати.
„Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, коментира по-рано пред Нова телевизия Христов.
По думите му този, който избира министрите, е премиерът, а кой ще бъде той, ще реши ГЕРБ.
"Очакваме от тях предложение. Може да бъде Бойко Борисов, може да бъде и друг, това те си преценяват”, каза още Христов.
Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви, че Бойко Борисов е най-подходящ за премиер.
Това бе третият и последен проучвателен мандат за формиране на правителство, който президентът има право да връчи преди назначаването на служебен кабинет.
Преди това мандатите бяха върнати от ГЕРБ и БСП, като към онзи момент премиерът в оставка заяви, че е най-добре да има предсрочни избори. Такава е позицията и на БСП, като лидерът Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще останат в опозиция, ако се стигне до формиране на кабинет в рамките на това Народно събрание.
До ситуацията се стигна, след като Борисов подаде остава на правителство, заради загубата на президентските избори на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети