Софийски районен съд остана без ръководство

DenNews.bg
13.12.2016
размер на текста:

Всички заместник-председатели на Софийския районен съд са подали оставки. Това се случва, след като в последния работен ден на миналата седмица председателят на съда Методи Лалов напусна поста си в знак на протест, отбелязва "Правен свят".
Райна Мартинова (зам.-шеф и ръководител на Първо гражданско отделение), Силвана Гълъбова (зам.-шеф и ръководител на Второ гражданско), Албена Ботева (зам.-шеф и ръководител на Трето гражданско) и Стоян Михов (зам.-шеф и ръководител на Наказателното отделение) пишат до Съдийската колегия, че е техен морален и професионален дълг като част от екипа на Лалов да се оттеглят от заеманите постове от 1 февруари 2017 г. Те искат да бъдат преназначени на длъжността "съдия" след тази дата.
Началникът на служба "Наказателно деловодство" Анжела Иванова също напуска поста си. В заявлението си до шефа на СРС моли да бъде преназначена като съдебен деловодител от 1 февруари догодина.
Председателят на СРС Методи Лалов депозира оставката си във ВСС в петък сутринта, преди началото на протеста на съдии и служители. Тогава той обясни, че е стигнал до това решение поради липсата на адекватни мерки за преодоляване на свръхнатовареността на СРС, неравнопоставеното положение, в което са поставени от ВСС съдебните служители на съда, "израждането на ВСС в репресивен орган и неспособността му да осъществява аналитични функции и да приема и прилага конструктивни решения".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети