Испания може да се върне в часовата зона на Гринуич

DenNews.bg
13.12.2016
размер на текста:

 Правителството на Испания ще обсъди дали се откаже от решението на диктатора Франсиско Франко и да се върне към часовото време по Гринуич, съобщи днес министърът на заетостта Мария Фатима Баниес Гарсия.

Първоначално Испания е част от часовата зона по Гринуич, заедно с Великобритания и Португалия. Преди около 70 години обаче Франко премества времето с един час напред, за да бъде страната "в час" със съюзника си - нацистка Германия.

Според поддръжниците на връщането на часовниковата стрелка с един час назад, това ще подобри ниската производителност на труда в Испания и ще даде възможност за по-добро съчетаване на личния и професионалния живот. Заради часовата зона испанците имат по-дълго работно време и приключват работа по-късно от останалите европейци.

Министърът на труда заяви пред парламента, че иска да уеднакви работните часове с останалите европейски страни.

Народната партия на премиера Мариано Рахой и по-малката партия Сиудаданос ("Гражданите") договориха реформата през август. Основната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия - също подкрепи промяната, което засилва вероятността реформата да бъде приета от силно разделения парламент.
 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети