Халюциногенните гъби имат благоприятно влияние върху човешкото здраве

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

Халюциногенните опиати са определени неправомерно като опасни, след като всъщност е вероятно да имат значителен принос към медицината.
Това е основната тема, разгледана в последния брой на научното списание за психофармакология „The Journal of Psychopharmacology“.
Псилоцибина има положително влияние върху душевното здраве на пациентите, особено на тези, страдащи от рак. До това заключение стигат учените след две проучвания, фокусирани върху псилоцибина, активната съставка в магическите гъби.
Те откриват още, че след дори само едно психеделично изживяване (халюцинации) резултатите са налице.
Екип от учени от Медицински център „Лангон“ към Нюйоркския университет и университета „Джонс Хопкинс“ провеждат изследването с нелегалното вещество.

Обект на изследването са 80 човека в напреднал стадий на рак,
всички от тях страдат от тежка депресия или тревожност. Пациентите са поставяни в уютна стая. На някои от тях е даван псилоцибин, достатъчно силен, че да предизвика халюцинации за няколко часа, а на други е давана доза, толкова слаба, че да не може да подейства.
На изследваните са предоставени маски за очи и слушалки, в които звучи релаксираща музика, с цел да се отпуснат и да споделят на терапевта своите страхове и опасения.
След като всички пациенти са преминали през терапията, учените чакат пет седмици, за да направят наблюдение на измененията при двете групи и да ги сравнят.
Групата, на която при първата терапия е даден слаб псилоцибин, преминава през втори етап, в който приема силен. Идеята е до края на изследването всички участници да са имали предизвикани халюцинации.

В следващите месеци учените изследват резултатите и установяват, че 80 процента от пациентите, подложени на експеримента, са по-малко стресирани, отколкото в началото.
Това откритие може да бъде в опозиция на посланието „наркотиците пържат мозъка“
е отбелязано в научното списание. През 50-те и 60-те години на ХХ в. психеделичните преживявания са добре посрещани в медицинските среди. Стотици изследвания през годините са доказали ползите от ЛСД (Диетиламид на лизергиновата киселина) особено върху хората, страдащи от алкохолизъм, депресия и безпокойство.
Във времето, в което страните преосмислят икономически и медицински употребата на марихуаната, това проучване предлага да се помисли по-отворено и за употребата на магическите гъби.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети