314 200 СМС-а са изпратени за Хитрино за два дни

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

За два дни от началото на кампанията на БЧК за пострадалите в Хитрино са получени 314 200 СМС-а на номер 14 66 към трите мобилни оператора. Това съобщи Деница Паръмова, директор на младежката организация на Червения кръст.
С един изпратен СМС хората даряват на пострадалите един лев.
"Най-важното нещо в такава ситуация е координацията между всички правителствени и неправителствени организации, които работят на терен. Ако държавата поеме определени нужди, то ние ще се насочим към други, които не са покрити от нея или от други неправителствени организации. Това би могло да бъде покъщнина, би могло да бъде подпомагане по друг начин, би могло да бъде храна, в момента има нужда от храна и вода, които са основните базови потребности на тези хора", допълни Паръмова.

От Областния кризисен щаб в Шумен алармираха, че има спешна нужда от питейна вода и храна за евакуираните жители на Хитрино. На първо време са необходими 400 литра вода.
В сградата на Областната управа в Шумен започва акция по събиране на одеяла и дрехи – мъжки, дамски и детски. Осигурено е помещение, където ще се събират даренията, съобщи Радио Шумен.
Желаещите могат да предоставят помощи до 17 часа днес. За по-добра организация и ефективност от Областния кризисен щаб в Шумен призовават всички да се обръщат към щаба, който координира всички действия за подпомагане на пострадалите жители на Хитрино. Телефонът за връзка е 0885 921 778.

Жителите на унищоженото село ще могат да влязат, придружавани от полицаи в къщите си, за да вземат най-необходимото им – дрехи, лекарства и други вещи.
В селото е пристигнала и омбудсманът Мая Манолова, която ще предостави 550 ваучера на стойност 11 100 лева на жителите на община Хитрино. Това са непотърсени от пенсионери ваучери от инициативата „Великден за всеки”, каквито Манолова даде и на миньорите от Бобов дол по време на протестите.
Манолова обясни, че тепърва ще помага на хората, защото те се нуждаят от юридическа и друга помощ, за да могат да възстановят жилищата си и да получат обезщетенията, които им се полагат по закон. Манолова каза, че до момента са ѝ се обадили няколко души от община Хитрино, които търсят информация за свои близки.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети