Наказват болнична шефка за прелятата на пациент кръв с малария

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

Санкция от 1500 лева и предупреждение за уволнение за началника на Отделението по кръводаряване в Русе д-р Биляна Цветанова, след като проверка е установила, че тя носи отговорност за преливането на заразена с малария кръв на 80-годишен пациент.
За случаят първи съобщиха „Господари на ефира” и Нова телевизия.
Д-р Цветанова е била дежурна по време на акцията по кръводаряване в Русенския университет на 8 ноември, когато е взета кръв от боледувалия от малария студент от Камерун. Д-р Цветанова обаче не обърнала внимание на написаното от младежа в анкетната му карта – че е боледувал от малария.
Заразената кръв била прелята на 80-годишния Манушак Хачикян, който починал на 30 ноември в русенския Тубдиспансер.
На шефката на отделението по трансфузионна хематология е бил съставен акт, а тя е подала оставката си от поста. Все още обаче тя не е подписана от директора на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов.
Материалите от студента от Камерун, дал заразената кръв, са били изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Генетични методи са доказали тропическа малария. В момента младежът е приет в Инфекциозното отделение на русенската болница. Преминал е курс на лечение с медикаменти, предоставени от Националния център, според изискванията на Световната здравна организация.
Момчето ще бъде диспансеризирано и проследявано от паразитологичното отделение на Регионалната здравна инспекция в Русе.
„Ще изчакаме становището на разследващите органи и тогава ще се посъветваме с адвокат, какви мерки да предприемем”, каза дъщерята на починалия Манушак Хачикян.
Вероятно обаче близките ще заведат съдебен иск срещу институциите, виновни за смъртта на 80-годишния русенец. Източник: Нова тв; dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети