Пиперевци по стъпките на джерманци: Готвят протести срещу депо на тяхна земя

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

Село Пиперево тръгва по утъпкания вече от джерманци път на протести срещу разполагането на регионален център за преработка на битови отпадъци, накратко наричан депо, на тяхната земя.
Снощи жителите на Пиперево се събраха на общоселско събрание и единодушно се обявиха против намерението, което замести досегашния план на община Дупница за изграждане на депо в Джерман.
Както писахме, теренът в Пиперево получи най-много гласове от председателите на представените в Общински съвет-Дупница партии през изминалата седмица. Председателите на партии избираха между четири терена – два в село Джерман, единият, предложен от общината и оспорван от местните и втори, предложен от самите жители на Джерман; терен в село Самораново; терен до сегашното депо на Дупница, над жк „Бистрица” в посока „Вангелова чешма” и терен в село Пиперево. След гласуване на първи кръг отпаднаха терените в Джерман и Самораново и на балотаж останаха тези в Дупница и Пиперево. С таен вот най-много от председателите на партии гласуваха за терена в Пиперево, като сега предстои на извънредна сесия в петък, 16 декември, посветена единствено на темата за депото, новото предложение да бъде дебатирано и гласувано от ОбС.


Жителите на Пиперево обаче са готови на протести и подобно на джерманци заявиха готовност да блокират главен път Е-79.
Подобно на джерманци сред мотивите на пиперевци е това, че предложеният терен е в свлачищна зона и се намира твърде близо до къщите на хората.
И ако джерманци сочеха сред мотивите си близостта на пречиствателната станция за отпадни води, главен път Е-79 и автомагистрала „Струма”, то несъгласието на пиперевци се мотивира с това, че в землището им вече има две неща, криещи риск – газ станция и трасето на газопровод.
Притесненията на хората в Пиперево са същите като на тези в Джерман – депото ще замърси въздуха и почвата, а камионите за боклук най-вероятно ще преминават през централната улица на селото. Това пък освен замърсяване на околната среда ще увреди инфраструктурата. Подобен пример за щети и то не само по обществената инфраструктура, но и по къщите и имотите на хората има в не едно и две села, приели на своя територия дейности, свързани с преминаване на тежки камиони и техника.
Жителите на Пиперево негодуват и от факта, че никой от общинското ръководство или общинските съветници не се е срещнал с тях, за да им обясни намерението.
Пиперевци ще изпратят свои делегати на заседанието на Общински съвет в петък, за да изкажат мнението на селото.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети