Не е имало взрив на цистерна край Хитрино, селото е поразено от горящ облак

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

Кадър: Нова тв

Взрив на цистерна от влаковата композиция с пропан-бутан и полипропилен край село Хитрино не е имало. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Имало е пробив в една от цистерните, от която е изтичало газ. Буквално е горял въздухът - въздухът е бил наситен с газ и ужасяващите щети в Хитрино са нанесени от горящ облак, обясниха от кризисния щаб, в който влизат и вицепремиерът министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Продължават действията по разчистване на терена в Хитрино и подготвянето за безопасното извеждане на изправените цистерни. Най-голяма е опасността в момента от обгазяване, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Той потвърди, че през нощта са били източени четири цистерни. Рискът не е намалял, подчерта Николов. Цистерните, които остават ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези, които са в легнало състояние ще бъдат максимално внимателно разтоварени.
От Румъния се очаква да пристигне специализирана техника, с която ще бъдат изведени цистерните от Хитрино.
Бъчварова опроверга появилата се снощи информация за още един починал – към момента жертвите са седем.
Нощта премина спокойно като остава да е тежко състоянието на двама от пациентите, настанени във ВМА-Варна, но те са без опасност за живота. Общо петима души са настанени и продължават да бъдат в реанимацията на болницата. "Поне месец ще продължи лечението на пострадалите. Един от пациентите е в средно тежко състояние а останалите двама вече са без опасност за живота", заяви началникът на здравното заведение д-р Ивайло Въжаров.
Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви пред NOVA, че водещата версия на разследващите е причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване на правилата за движение от подвижен железопътен състав. Разпитани са 31 свидетели. Извършени са два огледа на местопроизшествието.
"Не можем да се ангажираме с изявления каква е причината за тежкия инцидент. Имаме свидетелски показания за превишена скорост, но не е приключило разчитането на информацията от двете устройства в локомотива", допълни Арнаудова. Тя съобщи, че предстоят допълнителни разпити на машинистите. Изтоник: Дарик

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети