БЧК обяви СМС кампания за Хитрино: 7 са жертвите, обстановката е усложнена

DenNews.bg
11.12.2016
размер на текста:

Българският Червен кръст обяви СМС кампания в помощ на пострадалите при взрива на влакова композиция, превозваща газ в шуменското село Хитрино. Към момента жертвите на трагедията са 7, лекари от три болници продължават да се борят за живота и здравето на 29 души.

Може да помогнете на пострадалите и загубилите домовете си в Хитрино със СМС на телефон 1466. Може да преведете дарение и по банков път: IBAN в BGN: BG64UNCR 76301078660913.
От БЧК обясниха, че отговорът на СМС-а ви с благодарност, че помагате на бежанците не трябва да ви притеснява – средствата ще бъдат преведени за Хитрино, но едва утре ще бъде направена промяна в системата.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви след заседание на кризисния щаб тази сутрин, че обстановката е усложнена, тъй като е засечен теч от две цистерни. Това ще доведе до забавяне на операцията по източване на газа от цистерните
Главният секретар на МВР Георги Костов призова хората да не правят опити да влизат в селото, което бе напълно евакуирано вчера. Ако имат нужда да вземат нещо от домовете си, трябва да се свържат с кмета на селото, но не и да влизат в Хитрино.
Сутринта е засечен опит за проникване в селото, обясни Костов.
„Зоната е подсигурено, но призовавам да не се правят опити за влизане, тъй като най-важното сега е да опазим живота на хората и служителите на място. На терен са най-добрите специалисти и те трябва да бъдат оставени да работят спокойно. Разбираемо е, че хората се притесняват за домашните си животни. Затова днес или ще бъде осигурена часова зона, в която те да могат да нахранят животните си или това ще бъде направено от наши служители. В никакъв случай и по никакъв опит да не влизат в селото или да приближават опасната зона около гарата”, посочи Костов.

12 цистерни по 40 тона, натоварени с полипропилен и пропан-бутан трябва да бъдат отворени и източени, след което изведени от селото. Отварянето на цистерните ще стане с течен азот, за да не се предизвика искра и възпламеняване. Газта ще бъде прехвърлена в автоцистерни. Едва след напълното извозване на дерайлиралата композиция от Хитрино хората ще могат да се върнат в селото.

Здравният министър в оставка Петър Москов нарече екипите на Спешна помощ, отзовали се на сигнала за взрива в Хитрино, герои.
„Лакмус за Спешна помощ не е някой пияница, когото го е заболяла главата в 7 часа сутринта, а такива ситуации. Спешните екип са действали бързо, професионално и адекватно. Това са герои. Влезли са първи в селото, въпреки че единственото което са знаели е че има взрив и може да има още взривове. В рамките на 30-40 минути 12 –те най-тежко пострадали са били вече в болница”, посочи Москов пред Нова телевизия.

Днес ще бъдат разчетени измервателните уреди за скоростта, иззети от двата локомотива, причинили трагедията в село Хитрино. Това съобщи по БТВ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. За разследването са мобилизирани екипи на прокуратурите във Варна, Бургас и Шумен по разпореждане на главния прокурор. Трагедията е регистрирана на територия в компетентността на Бургаската прокуратура и оттам със съдействието на МВР е иззета цялата документация. Разпитани са лицата, осъществили действията по композиране и натоварване на товарите. Ще бъде разпитан и стрелочнникът. Първоначалното работно обвинение е причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди. По този текст наказанието е от 5 до 15 години. Ако се наложи ще бъдат разпитани и министри, каза Арнаудова. Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил на място и два екипа от Националната следствена служба, заедно с мобилните лаборатории за извършване на следствените действия.


Машинистите на композицията са казали на собственика на "Булмаркет" Станко Станков, че са навлезли с висока скорост в Хитрино. Това съобщи той пред Нова тв. Не пояснили защо и дали са имали някакъв проблем, защото имали много малко време да говорят. Вероятните причини за катастрофата са висока скорост, проблем евентуален в железния път и проблем в някой от вагоните, заяви Станко Станков пред bTV. "Булмаркет ДМ" е собственик на влаковата композиция, която се взриви в селото. Машинистите са били трима, главният машинист има 10 години опит в компанията, категорично не са били пияни, каза Станков. Взривът, който се е получил в Хитрино е напълно необясним и мистериозен. „Логично е когато пробивът стане в предната част на цистерната оттам да стане експлозията, а посоката е точно обратната. В края на вчерашния ден допуснаха наши хора до вагоните, видяха състоянието на този вагон, той е разпран отдолу целия", каза Станков. По думите му компанията се занимава с превоз на въглеводородни газове от 20 години и дори специалистите нямат обяснение за възникналия взрив. „Ние сме отговорна компания, ако има вина ще я понесем, но сме далеч от експертизата кой е виновен”, каза Станко Станков.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети