Радан: ДСБ е извън Реформаторски блок, има нов проект

DenNews.bg
09.11.2016
размер на текста:

ДСБ е извън Реформаторския блок, за нас споразумението е изчерпано, имаме нов десен проект, с който партията да участва на избори. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в Народното събрание във връзка резултатите от президентските избори и референдума.
„Естествено, че ДСБ, след категоричното разминаване на позициите с останалите партии от РБ, както отдавна е заявило и въпреки едногодишното търпение, което проявихме в името на споразумението, ще прави нов десен проект“, заяви Радан Кънев.
Попитан кога проектът да бъде очакван, той посочи, че трябва да се изчакат предсрочните или редовните парламентарни избори. А дали ще напусне парламентарната група на Реформаторския блок - ще даде информация по-късно.
ДСБ е единствената партия от РБ, която отказа да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втория тур на изборите.
Кънев коментира и референдума, иницииран от Слави Трифонов и неговия екип.
„След резултата от референдума, думата партия повярвайте ми, ще си промени изключително много значението“, каза той и посочи, че да се говори за нови партии в момента е белег на скъсана връзка с реалността.
Относно мажоритарния вот и субсидиите на партиите лидерът на ДСБ коментира, че България ще има много засилен мажоритарен елемент в изборите. Очевидно е, че партийното финансиране ще трябва да бъде ограничено, каза Кънев.
По думите му независимо, че референдумът не е задължителен, ако българските политици пренебрегнат волята на над 3 млн. души, те ще престанат да бъдат политици за броени месеци.
„Нека да не говорим за партии. Всички български партии, от най-малката до най-голямата, ще трябва да се реформират из основи“, подчерта Радан Кънев.
Във връзка с изборите в САЩ, Радан Кънев заяви, че е очаквал този резултат в полза на Доналд Тръмп.
„Вълната на настроение срещу статуквото е нещо специфично за американската политика. Който е чел повече история, трябва да знае, че това се случва периодично“, заяви лидерът на ДСБ.
Според него това, за което трябва да се тревожим и да се работи, е запазване и заздравяване на връзките в НАТО, за което Тръмп ясно изрази някои резерви.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети