13 000 гласа не стигат на референдума, за да станат „да”-тата закон

DenNews.bg
08.11.2016
размер на текста:

Около 13 000 гласа не достигат на референдума, за да станат резултатите от него задължителни. 3 487 428 души са взели участие в националното допитване. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. Законовото изискване е в допитването да са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори. Това са 3 500 585. Макар да не прескочи границата, въпросите ще влязат за обсъждане в парламента.
По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов резултатите все още не са окончателни, тъй като до края на деня ще има и второ въвеждане на протоколите и е възможно да има съвсем малки разлики.

Според данните най-много гласове е събрал ген. Румен Радев. За него са гласували 25,43% от избирателите или 973 408 души.
След него се нарежда кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. За нея са дали гласа си 21,96% или 843 396 души.

Има места, където гласуването е било затруднено, поради факта, че е имало прекалено много хора в секциите, съобщи пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Има и такива места, където бяха допуснати организационни грешки по отношение на самото гласуване, а именно влизане на избиратели в две кабинки, но това, колкото и да са пропуски от страна на секционните избирателни комисии, не могат да бъдат единствено основание за забавянето", коментира той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети