Обирджии правили удари с крадени коли, след което ги потапяли с столичен водоем

DenNews.bg
30.11.2016
размер на текста:

 На 24 ноември в РУ- Елин Пелин постъпили четири сигнала за извършени престъпления на територията на с. Мусачево. Около 1.45 часа било съобщено за регистрирано проникване в складова база. При огледа на местопроизшествието било установено, че входната врата на административната сграда е взломена и от помещение за обслужване на клиенти е извършен опит за кражба на метална каса, открита впоследствие с деформирана заключена врата. На местопроизшествието бил извършен оглед и по случая образувано досъдебно производство.
Около 5.20 часа постъпил втори сигнал- за установена взломена входна врата и извършена кражба на метална каса, съдържаща документи, от сървърното помещение на складова база. След оглед на местопроизшествието било образувано досъдебно производство по чл. 195, ал.1 от НК.
По същото време се получил и сигнал от жител на с. Мусачево, че за времето от полунощ до 2.15 часа на 24 ноември е отнет личният му автомобил „Фолксваген Голф“, паркиран на улицата пред дома му. Сигнал за втори противозаконно отнет автомобил в селото постъпил в полицията около 7.10 часа. При предприетите незабавни издирвателни действия полицейските служители открили автомобила, изоставен с липси и повреди в нива в района. По двата случая в РУ- Елин Пелин били образувано досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 346, ал.1 от НК.
Междувременно в РУ- Елин Пелин били подадени още два сигнала за извършени опити за противозаконно отнемане на автомобили – „Фолксваген Пасат“ и „Опел Корса“, в с. Мусачево.
С оглед ефективното и своевременно разкриване на извършените престъпления бил сформиран съвместен екип от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Елин Пелин. След задълбочен анализ на придобитата в хода на разследването информация криминалистите пристъпили към провеждането на специализирана полицейска операция, приключила със задържането на извършителите на горните престъпления. На 27 ноември около 4.20 часа автопатрул на РУ- Елин Пелин предприел проверка на лек автомобил „Сааб“, фирмена собственост, управляван от 14- годишен младеж и пътници криминално проявените М.Т./40г./, Я.П./20г./ и 16- годишен младеж, всичките от София. Четиримата били задържани за срок до 24 часа. В хода на разследването е установено, че автомобилът е противозаконно отнет същата нощ от столичния квартал „Младост“. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346 от НК. След доклад на материалите в Районна прокуратура- Елин Пелин на М.Т. и Я.П. е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“, изменена впоследствие в постоянна.
В хода на разузнавателните беседи, проведени с тях, двамата мъже признали авторството на изброените по- горе престъпления, а така също и и за няколко противозаконни отнемания на автомобили, извършени от тях на територията на столицата. Двамата подбирали стари марки автомобили, без алармени системи, които лесно могат да бъдат запалени. Те използвали отнетите автомобили предимно за извършването на други криминални престъпления на територията на столицата и Софийска област. След извършване на деянията криминално проявените мъже се придвижвали с отнетите автомобили до водоем в близост до столичния квартал „Димитър Миленков“, където ги потапяли.
В условията на следствен експеримент те показали на разследващите механизма на извършване на касоразбиванията, както и мястото във водоема, където са потапяли отнетите автомобили.
След приключване на следствения експеримент е извършен оглед на местопроизшествието със съдействието на служители на ГДПБЗН. От водоема са извадени два леки автомобила, обект на противозаконно отнемане на територията на столичния град.
Предвид влошените метеорологични условия и с оглед гарантиране личната безопасност на служителите, дейността по изваждане на автомобилите е прекратена. Организирано е повторно такова мероприятие с цел документирането на цялостната престъпна дейност на извършителите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети