Бюро по труда-Дупница приема заявления от работодатели за субсидирана заетост

DenNews.bg
30.11.2016
размер на текста:

Бюро по труда-Дупница приема заявления от работодатели по две схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за субсидирана заетост. Едната схема е насочена към безработни младежи до 29 г., а другата за безработни над 29 г.
Програмата до 29 г. е насочена към всички младежи, които искат да започнат работа, а работодателите ще получат за срок от 6 месеца субсидия за работна заплата на прага на съответната длъжност и осигуровките на наетите лица. Ако след 6-те субсидирани месеца работодателят пожелае, може да остави наетите младежи на работа, като заплатата и осигуровките остават негово задължение.
Директорът на Бюро по труда-Дупница Наташа Илиева обясни и друга важна подробност, за която схемата дава възможност, а именно обучение. „Ако работодателите заявят работни места, за които няма специалисти, то ние може да обучим нужните кадри изцяло за сметка на схемата. Продължителността на обучението е в зависимост от специалността”, обясни Илиева.
За програмата над 29 г. е важно работодателите да знаят, че тя е насочена към три приоритетни групи и неприоритетни безработни, но назначаването става на принцип 1 към 1, т.е. задължително работа трябва да започне един безработен от приоритетна група към един от неприоритетна група. Ако работодателят има само едно свободно място, то може да бъде заето само от лице от приоритетна група.
А приоритетните групи са: лица с основно или по-ниско образование, лица с повече от 12 месеца регистрация в Бюро по труда и лица над 54-годишна възраст.
„За трите приоритетни групи работодателите ще получават в продължение на една година субсидия за месечна заплата на прага на съответната длъжност и осигуровките. За безработните над 29 г. извън тези групи се осигурява субсидия за месечна заплата на прага на съответната длъжност и осигуровките за 6 месеца. Ако работодателят реши да продължи договора за още 6 месеца, ще бъде осигурена субсидия за осигуровките за този период. Важно е работодателите да знаят, че са длъжни да назначат едно лице от приоритетна група и едно от неприоритетна, като се спази съотношение 1 към 1”, обясни още Илиева.
Към момента работодателите подават само заявления в Бюро по труда-Дупница за свободните бройки, за които търсят хора. След като премине пресяването, само одобрените работодатели ще започнат подаването на документи.
Макар заявления да се подават трети ден, вече са заявени 50 работни места, посочи още Илиева. Колко ще бъдат бройките, субсидирани по двете схеми ще бъде определено по общини от Агенцията по заетост на по-късен етап.
Крайният срок за подаване на заявления от страна на работодателите е 9 декември, включително.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети