Почина бащата на кубинската революция Фидел Кастро

DenNews.bg
26.11.2016
размер на текста:

 На 90-годишна възраст почина бащата на кубинската революция Фидел Кастро. Лидерът, построил комунистическа държава на прага на Съединените щати, които в продължение на 5 десетилетия не успяха да го свалят от власт, почина в петък вечерта, съобщи държавната кубинска телевизия.

Кастро бе в в лошо здравословно състояние, след като като чревна болест едва не го уби през 2006.

Брадатият Фидел Кастро дойде на власт през 1959 г. с революция и управлява Куба в продължение на 49 години с микс от харизма и желязна воля, създавайки еднопартийна система в островната държава и се превръща в централна фигура в края на Студената война.

Той беше демонизиран от Съединените щати и техните съюзници, но бе боготворен от много левичари по целия свят, особено от социалистическите революционери в Латинска Америка и Африка.

С трансформиране на Куба от детска площадка за богатите американци в символ на съпротивата срещу Вашингтон, Кастро успя да надиграе девет американски президенти.

Той парира инвазията на ЦРУ в Залива на прасетата през 1961 г., както и безброй опити за убийство.

Кастро ще бъде запомнен и със зелените си военни униформи и страстта му към пурите, с произнасянето гръмките му и на места изпълнени със сарказъм речи срещу САЩ с вдигнат юмрук.

В Куба той помете останките от капитализма и спечели подкрепата на народа си чрез създаване на училища и болници за бедните. Но той също така си създаде и легиони от врагове и критици, концентрирани сред кубинските емигранти в Маями, избягали от управлението му, защото в него виждаха безмилостен тиранин.

В края на краищата нито усилията на Вашингтон и кубински изгнаници, нито разпадането на съветския комунизъм, успяха да сложат край на неговото управление. Коварно заболяване го принуди да предаде властта на брат си Раул Кастро, временно през 2006 г. и окончателно през 2008 година.

Въпреки че Раул Кастро винаги е прославял по-големия си брат, той промени Куба, чрез въвеждане на икономически реформи и възстановяване на дипломатическите отношения със САЩ след десетилетия на враждебност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети