Реформаторите с контрапредложение за паркинга на ДКЦ1: Преференции не за лекарите, а за пациентите и майките с деца

Десислава Панайотова-Янкова
25.11.2016
размер на текста:

Предложението за въвеждане на преференции в платените абонаменти за служебен паркинг на лекарите и медицинския персонал с кабинети в ДКЦ1, внесено от Народен съюз, най-вероятно няма да събере подкрепа на предстоящата на 2 декември сесия на местния парламент.
Както писахме, искането е внесено от съветниците от Народен съюз Спас Андреев и Ивайло Шаламанов и предвижда почти 50% намаление на абонаментите само и единствено за лекарите и медицински служители, собственици на кабинети в сградата на ДКЦ1. Може да си припомните ТУК.

DenNews.bg събра мнението на няколко общински съветници. Всички те са обявиха против предложението, което определиха като абсурдно и несправедливо.

 

Славчо Павлов, Реформаторски блок:

 

Твърдо против сме и няма да подкрепим това предложение. И не само. Ние отново ще внесем за обсъждане предложението, което дадохме още при дебатите за обхвата на синята зона. А именно да има преференции, но не за лекарите, а за майките с деца, хората с увреждания и пациентите.
Идеята на синята зона е да има по-лесен достъп до обществените институции, разположени в централната градска част.
Още при дебатите за синята зона аз изказах мнението, че достъпа до здравните заведения и обществените сгради трябва да бъде регулиран отделно – задължително ограничение на престоя до един час. Паркираш, вършиш работа и тръгваш.
Много по-важно е пред здравните заведения да има място за паркиране за пациентите и майките с деца, отколкото там да стоят пребиваващи по цял ден коли.
Ограничаването във времето и премахването на служебните абонаменти от площта пред ДКЦ и пред другите медицински центрове ще улесни достъпа на пациентите.
Както съм твърдо против и както РБ няма да подкрепи докладната, така съм и твърдо против възможността да се закупуват места за служебни паркинги пред болнични и обществени сгради.
Знаете ли, паркирането е най-малкият проблем на лекарите. Това е последната тема около здравеопазването, която трябва да коментираме. Като пациент и потребител казвам, че е по-добре лекарите от сградата на ДКЦ1 да се съберат и да се занимаят с въвеждането на система с посочен час за преглед и прием на пациенти. Това ще сложи край на опашките, така и на проблемите с паркирането. Всеки знае какъв кошмар е пред кабинетите в ДКЦ, особено пък през зимата. Аз и децата ми винаги влизаме с маска, защото опасността да се заразиш на опашката е голяма. Заради разположението на кабинетите се получава струпване на сърдечноболни, възстановяващи се от хирургически интервенции, грипозни, болни от вирусни инфекции на една опашка. Може да не влизаш особено здрав, но опасността да излезеш по-болен е голяма.

 

Костадин Костадинов, Обединен демократичен блок:

 

ОДБ няма да подкрепи това безсмислено и популистко решение. Смисълът на синята зона е да регулира движението и да даде възможност хората да си свършат работата. Смисълът е да се ограничи паркирането на работещите в обхвата на синята зона за цял ден.
Искам да кажа, че частната болница имаме в сградата на ДКЦ1 собственост, но нито сме подписали искането, нито ще го подкрепим. Между другото това не се предлага за първи път. Още в миналия мандат беше предложено и обсъждано на председателски съвет, като тогава искането внесе лично д-р Лорета Николова. (*б.а. сега предложението е входирано от Народен съюз, чиито съветник д-р Николова, но името й не фигурира в докладната).

 

 

Йордан Йорданов, ГЕРБ:

 

Не може да се правят компромиси за няколко лекари. Чувам подмятания от доста време, мои познати лекари и мен са опитвали да убедят да внеса такова предложение, но това е абсурдно. И без това паркирането в тази част е кошмарно, ако затворим паркинга само за лекари и то за едни определени лекари, какво ще стане?! И аз паркирам по пет пъти на ден за по 15 минути, давам си пет пъти левчето и това е – това е идеята, да вършиш бързо работа и да тръгваш. за съжаление централната част е тясна, но това е положението. Не може да се отнеме възможността на пациенти или хора от селата, дошли да си свършат работа или да се прегледат, да паркират.

 

 

Лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов също изрази категорично несъгласие с предложението. Групата на БСП в ОбС обаче ще излезе със становище през следващата седмица, тъй като социалистите готвят свое предложение по темата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети