Данъците за леките автомобили в Дупница няма да бъдат увеличавани, успокоява Китанова

DenNews.bg
23.11.2016
размер на текста:

26 468 са общо регистрираните МПС-та на територията на община Дупница до сега. Близо 11 хиляди от тях ползват и ще продължат да ползват до 50 процента от преференциите, които дава Община Дупница при плащане на годишния данък. От такива облекчения се възползват собствениците на МПС-та, които са с ТЕЛК-решение, с катализиращо устройство и такива които са Евро 3,4,5 и 6.
„Няма промяна в данъците на всички леки автомобили. Налозите остават същите, така че Дупница отново е с най-ниските такива в България. Трябва да е ясно, че данъците на всички леки автомобили не само, че не се вдигат, но и не са били обект на коментари. Объркването у мнозина, че повишаваме данъците за леките автомобили, очевидно дойде от факта, че всички превозни средства попадат в едно определение МПС. Но така е по закон. Измененията касаят най-вече специализираните МПС-та, като подтекста е един – да има равнопоставеност. Ще ви дам пример. Ако един среден клас автомобил на 10 години плаща 120 лева, то един товарен автомобил плаща 50 лева. Несравними са нещата. Още повече, че този товарен автомобил носи и приходи на собственика си. Пример за специализирани автомобили са – кранове и автовози. Така, че хората трябва да бъдат спокойни, че нямат и стотинка увеличение на данъците за леките си автомобили“, коментира зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова.
Тя уточни, че се запазват и преференциите и за местните автобусни фирми, които имат сключени договори с община Дупница за извършване на обществен транспорт на територията на града и селата. „Ползват сериозно облекчение, заплащайки едва 10% от дължимите суми за годината. Решихме да запазим това облекчение за местния бизнес“, допълни Китанова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети