Инспектор от ДАИ с бвинение за подкуп, след като изнудения шофьор публикува клипчето в интернет

DenNews.bg
21.11.2016
размер на текста:

 Окръжна прокуратура-Хасково внесе обвинителен акт срещу инспектор от РД „Автомобилна администрация“ за поискан и приет подкуп от шофьор на турски камион
Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо Петър В., на 37 г. за това, че в качеството си на длъжностно лице поискал и приел дар, който не му се следва – престъпление по чл. 301 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 30 май 2015 г. обвиняемият Петър В., който бил инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Хасково, и негов колега извършвали контролни проверки на моторни превозни средства и водачите им на автомагистрала „Марица“ край Свиленград. Обвиняемият Петър В. бил отговорник на екипа. На същата дата, около 9 часа сутринта, през ГКПП-Капитан Андреево в България влязъл товарен камион, марка „Волво“, управляван от турски граждани. Автомобилът бил спрян за проверка със стоп-палка от обвинямия Петър В. в района между 97 и 114 км на автомагистрала „Марица“. Шофьорът изчакал инспектора, който проверил преди него други два автомобила. Когато видял, че обвиняемият Петър В. се насочва към него, шофьорът на камиона отворил вратата и в същото време включил мобилния си телефон на функция „видеозапис“. На конзолата до волана имало оставени няколко банкноти от 5,10 и 20 евро, които му били върнати като ресто при плащане на такси по време на пътуването.

Обвиняемият Петър В. се качил на стълбите на кабината и съобщил на шофьора, че колата има технически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Обвиняемият продължил да настоява и за да не извърши контролна проверка поискал сумата от 20 евро, наричайки ги „синя банкнота“. Водачът посочил от намиращите се на конзолата банкноти такава с номинал от 20 евро и обвиняемият Петър В. я взел, за да не му извърши проверка. След това извадил извлечението от тахографа на камиона, поставил печат и уверил турския водач, че всичко му е наред и той потеглил.

На 31 май 2015 г. водачът публикувал заснетия видеоклип под заглавието „Рушвет по пътя на завръщането“ в общодостъпен сайт в интернет, където имал регистриран профил. Фактическата обстановка по делото се доказва от изготвената по делото експертиза, разпити на свидетели, огледи на веществени доказателства и др. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен. Обвиняемият Петър В. в момента е безработен. Предстои разглеждане на делото в Окръжен съд-Хасково.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети