133 станаха жертвите на тежката влакова катастрофа в Индия

DenNews.bg
21.11.2016
размер на текста:

 Расте броят на жертвите на тежката влакова катастрофа, станала вчера в северния индийски щат Утар Прадеш, съобщиха осведомителните агенции. По най-нови данни от преобърналите се 14 вагона са извадени 133 тела, 110 от които са разпознати,съобщи главният инспектор на местната полиция Заки Ахмад. Ранените са 226, от тях 76 - тежко.

Бърз влак с 23 вагона и около 2 хиляди пътници излезе от релсите край гара Пухраян, на стотина километра от град Канпура. Според експерти причината е повредена релса заради температурните разлики през зимата и лятото.

Това е най-тежката влакова катастрофа в Индия от 2010 г. Отново се заговори за ниските изисквания за безопасност в държавните железници, които са жизненоважни за милиони индийци, но които страдат от хронична липса на инвестиции. Четвъртата по големина в света железопътна система на Индия превозва всеки ден по около 23 милиона души, но бързо старее. Средната скорост на влаковете е около 50 км и често стават катастрофи.

В доклад на индийското правителство от 2012 г. се казва, че всяка година във влакови катастрофа в страната загиват по около 15 000 души, съобщи Асошиейтед прес.

Поредната трагедия показва колко трудно ще му бъде на премиера Нарендра Моди да изпълни обещанието си да превърне железниците в по-безопасен и ефикасен транспорт, който да съответства на силата на индийската икономика, отбелязва Ройтерс. Тази година Моди обеща рекордно високи инвестиции в ж.п. транспорта и обяви, че ще се строи нова скоростна линия с финансиране от Япония. Много бавно обаче върви обновяването на релсовите пътища и монтирането на модерна сигнална апаратура по основната мрежа. Някои анализатори смятат, че за обновяване на железниците до 2020 година ще са необходими инвестиции от 20 трилиона рупии (293 милиарда долара).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети