Съдебната ни система най-корумпирана, бие и депутатите

DenNews.bg
16.11.2016
размер на текста:

Съдебната система е най-силно засегнатият сектор от корупцията в България. Това сочи Световният корупционен барометър за 2016 година.
42% от запитаните български граждани смятат, че съдебната система има сериозни корупционни проблеми. Парламентът е на второ място с 41%.
Световният корупционен барометър тази година е фокусиран върху държавите от ЕС, Общество на независимите държави (ОНД - бивш Съветски съюз) и кандидатките за членки на ЕС. Изследването показва възприятието на корупционната среда през очите на гражданите и е национално представително. Интервюирани са 60 000 респондети от Европа и Азия. От тях над 1500 респонденти са от България.
На водещи места по корумпираност респондените са поставили също и данъчните служби, полицията и публичната администрация.
17% от гражданите, които са имали контакт с институции, са платили подкуп.
За да получат услуга, свързана със здравеопазването, 16% от българските респонденти споделят, че са платили подкуп през последната година. 15% са дали рушвет при досег с висшето образование, а 13% - на Пътна полиция.
Негативни са данните и по отношение на готовността на гражданите да сигнализират за неофициални плащания. Едва 19% от платилите подкуп в България биха подали сигнал. В България 29% не биха подали сигнал за корупция, тъй като се страхуват от последиците. 22% пък смятат, че е трудно да се докаже. 17% не биха свидетелствали срещу корупционни действия, защото смятат, че нищо не може да се направи.
"Българските граждани имат далеч по-песимистична нагласа по отношение на възможността да се противодейства на корупцията", изтъкна Ваня Нушева при представянето на данните на пресконференция в БТА.
Причината за това е липсата на ефективно разследване на корупционните практики.
36% от гражданите приемат корупцията като водещ проблем в България. У нас има завишено възприятие на нивата на корупция като водещ проблем на страната. За сравнение за целия ЕС - 32% я поставят на челно място. В Румъния 49% от респондентите изтъкват този проблем на първите места.
"Към класическите форми на корупция, каквато е подкупът, прибавяме и други форми като конфликт на интереси, лобиране на тъмно и други", изтъкна Калин Славов. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети