Съдии отвърнаха на Цацаров: Главният прокурор изнася грешни данни

DenNews.bg
15.11.2016
размер на текста:

Ръководството на Софийски градски съд отрече категорично изнесените вчера от главния прокурор Сотир Цацаров данни за забавени с години дела и мотиви към дела.
Подобни констатации не са направени при нито една от проверките на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, както и при извършената от Софийския апелативен съд проверка, се казва в официалното съобщение на СГС.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров изпрати на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет обобщени данни за 40 наказателни дела, забавени в Софийски градски съд.

По данните на Цацаров по дело за грабеж, извършен от рецидивист, е постановена присъда на 12.06.2008 г., но повече от 8 години няма изготвени мотиви от градските магистрати.

Главният прокурор дава за пример и дело за убийство, образувано през 2010 г., по което в СГС са проведени 29 съдебни заседания, но шеста година няма постановена присъда.

Ръководството на СГС обаче смята, че фактите напълно се различават от тези, с които главният прокурор на България "чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото".

"Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата в прокуратурата. Ръководството на Софийски градски съд счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация, и то от главния прокурор на България.

С оглед на избягване в бъдеще на подобни недоразумения и грешки, при подготовката на подобни справки, прокуратурата следва първо да се обръща по официален ред към СГС за получаване на точна и коректна информация.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия на съвета да изрази позиция във връзка с казуса", се посочва още в становището на градските магистрати.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети