Ройтерс: Приятелски настроен към Русия новак в политиката спечели президентските избори в България

DenNews.bg
14.11.2016
размер на текста:

Подкрепеният от Българската социалистическа Румен Радев, който е приятелски настроен към Русия и новак в политиката, спечели президентските избои в България. Това пише агенция Ройтерс. Подобни са и статиите в останалите световни медии. 

Френското списание "Поан" посочва, че въпреки, че няма опит в политиката, 53-годишният Радев е победил с лекота. Смятаният за проруски кандидат Румен Радев удържа победа, отбелязва руската агенция Риа Новости.

Франс прес пише, че българите са избрали с голямо мнозинство президент русофил, с което са накарали премиера да обяви, че ще подаде оставка. Агенцията отбелязва, че оттеглянето на Борисов ще доведе до предсрочни избори и период на несигурност в България. ДПА също посочва, че вотът означава ново правителство за страната.

След победата на Доналд Тръмп в Съединените щати, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че новоизбраният президент е обещал да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите.

"Уолстрийт джърнъл" също прави връзка между изборите в двете държави. Според вестника, те осигуряват на Москва нови съюзници в усилията ѝ да си върне влиянието си в Източна Европа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети