Читалището в Сапарево с почетен плакет от кмета Гелев

DenNews.bg
01.11.2016
размер на текста:

С богата празнична програма читалище "Народни будители - 1926" в с. Сапарево отбеляза 90-годишния юбилей от създаването си. Кръглата годишнина се чества точно на 1 ноември, в Деня на будителите, когато на тази дата през 1926 г. учителят Христо Наков основава читалището. В празничната програма се включиха Женската и Детската фолклорна група към читалището, както и малчуганите от филиала в с. Сапарево на детска градина "Св. Анна".


В словото си председателят на читалището Теменужка Добрева припомни историята на създаване на културната институция, основателите й и дейността през годините.
Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, който бе сред гостите на юбилея, връчи на председателя на читалището почетен плакет за цялостен принос към развитието на читалищната дейност и за съхраняване на народните обичаи и традиции в общината.
"Нека читалището да запази своята идентичност и да продължава да развива просветната дейност, както го е правило през изминалите 90 години. На всички служители, бивши и настоящи, на всички самодейци – честит празник! Бъдете здрави и продължавайте да разпалвате огъня на българските традиции и дух, защото те ни държат в здравата сплав на единна и можеща нация. Честит Ден на народните будители на всички присъстващи!

Кметът Гелев подари на читалището музикална уредба (горе), а депутатът Иван Ибришимов подари книги (долу).

Бъдете здрави и нека начинанията на всички нас да допринасят за развитието на българското образование, култура и духовни ценности!", поздрави присистващите кметът на Сапарева баня.
От община Сапарева баня читалище "Народни будители - 1926" получи и модерна озвучителна система - караоке уредба, с която фолклорните групи да провеждат своите репетиции и участия.

Поздравителни адреси за годишнината бяха изпратени от народния представител Кирил Калфин, областния управител на област Кюстендил Виктор Янев и от политически формации.
Сред гостите на събитието бяха зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, депутатът Иван Ибришимов, общинските съветници Калин Базиргянов и Христо Милтенов, кметовете на Ресилово и Овчарци, бивши и настоящи читалищни дейци. Десетки жители на с. Сапарево също уважиха юбилея и поздравиха с празника кмета на селото Йордан Йорданов и читалищното настоятелство.
„За мен беше чест да присъствам днес на тържеството. Продължавайте да работите така всеотдайно и сърцато”, пожела народният представител Иван Ибришимов. Той подари на библиотеката към читалището исторически книги.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети