Исторически музей-Дупница отличи с дипломи свои помощници през годината

DenNews.bg
01.11.2016
размер на текста:

Десетки граждани се стекоха на централния площад в Дупница, за да поднесат венци и цветя на паметника на Христаки Павлович-Дупничанин.
„От 1 ноември 1923 година с указ, подписан от цар Борис Трети, денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българия. Изборът на тази дата не е случаен, на 1 ноември по нов стил е празникът на закрилника на българския народ св. Иван Рилски Чудотворец. С този ден се прославя делото на св. Иван Рилски, на братята Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на св.Евтимий Патриарх Търновски, на славните възрожденски дейци Паисий Хилендарски, Васил Априлов, д-р Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение“, обясни директорът на Исторически музей – Дупница Анелия Геренска. „Тук, пред този паметник отдаваме почит на нашите будители – на дупнишките възрожденски учители, просветители, книжовници, духовници и борци за национално освобождение: Христаки Павлович, Аверки Попстоянов, Христо Димитров-Даскал Ристо, Димитър Бисеров-Окулията, Атанасий Чолаков, Георги Икономов… и всеки един от тях не е пропускал да се нарече Дупничанин“, допълни в словото си Геренска.


Тя връчи от името на Исторически музей-Дупница дипломи за доброволчество в музея през изтеклата година на всички, които са се включвали в мероприятия и са помагали по различни начини. С дипломи бяха отличени Вокална група „Сладурите“ с ръководител д-р Магдалена Лобутова, Вокален състав „Арт Поп“ с ръководител Таня Камбурова, Фолк трио „Авлига“ при НЧ „Пейо Яворов“, Арт ателие „Дон Кези“ с ръководител Елена Марулевска, художник-фотограф Тодор Янков, художникът Николай Табаков, Анжела Гюрова. За дарител на музея удостоверение получи историк-краеведът Иван Хаджийски, който е предал различни документи и свои трудове.
Венци пред паметника на Христаки Павлович поднесоха кметът на община Дупница Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, продружавани от деца, от местната организация „Патриоти“, общински съветници, граждани и деца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети