Директорът на Националната следствена служба Евгени Диков: Липсват ни обучени експерт криминалисти

DenNews.bg
01.11.2016
размер на текста:

Г-н Диков, имате вече два оборудвани с модерна техника автомобила. Кога може да се очакват и други?

Проблемът е в цената на автомобилите, не в самото оборудване. Един такъв микробус струва 100 000 евро. Оборудването е около 45 000 лева, което вече не е толкова много и всяка областна дирекция може да си го позволи. Главният прокурор г-н Сотир Цацаров обяви обществена поръчка за закупуването на пет подобни коли, които ще бъдат предназначени за петте апелативни района. Поръчката все още не е приключила. Но е необходимо на мястото на произшествието да се работи и да се разчита и на доказателствата.

Може би и заради това сме на такова ниво - да разчитаме на някой с леко престъпление, на някой доносник да каже нещо. Далеч по-убедително е да разчитаме на уликите.

Особено необходими са криминалистите при разследването на престъпления по чл. 123 от Наказателния кодекс, защото там попадат много от произшествията на строителни обекти, мини и др. Налага се да се слиза до мината например, на строеж, затова подобни оборудвани автомобили биха помогнали.

Всъщност какви хора влязоха в мобилните екипи? Кой събира уликите?

Едва успяхме да намерим петима експерти по щат, които са експерт криминалисти с дипломи. Оказа се, че в България такава специалност няма. Всички юристи учат по 6 месеца криминалистика, обаче ако има дадеш лист с четири почерка, те не могат да направят графологическа експертиза.

Миналата година по мой доклад г-н Сотир Цацаров предложи на вътрешния министър Румяна Бъчварова да открият такава магистратура в Академията на МВР. Проучих магистърските и бакалавърските им програми, но и те нямат. С течение на годините се придобива някакъв опит, но не бих казал, че човек, завършил начална педагогика и изкарал 3 месеца краткотраен курс в НИКК, е специалист криминалист. За съжаление последните ни експерти са хора, завършили школата за експерти във Волгоград.

Тук имам дипломата на един тях. Ами при него колкото са му правните дисциплини, два пъти повече са криминалистическите. С отделен изпит. Например графологическо изследване на документи - 3 семестъра и отделен изпит, балистика - 2 семестъра, отделен изпит, следи от хладно оръжие - 1 семестър, отделен изпит. Колкото и да е чудно, през 1990 г. сме престанали да пращаме там хора на обучение. В Будапеща, в центъра на ФБР, не обучават хора за експерт криминалисти. В момента във Волгоград подготвят такива от 9 страни членки на ЕС, ние не сме сред поканените, явно е някаква политика. И тук при нас са последните мохикани, които са завършили през 90-те години.

Във Варненския свободен университет има такава специалност. Но трудно се събират десетина човека, за да има възможност за обучение. Преподаватели казват, че хора отиват там само да си вземат дипломата, никой не иска да работи това.

Как може да бъдат мотивирани хора да работят точно това?

През Камарата на следователите направихме предложение в Съвета за съдебна реформа да се промени текст в Наказателно-процесуалния кодекс и да се даде възможност да имаме експерти към органите на съдебната власт. Съществува и становището, че те са служители на прокуратурата, тя е страна в процеса и не може да бъдат експерти по делата. До 90-те години в Софийския градски съд имаше бюро за графологични експертизи. И много лесно ставаше. По някое дело, ако се оспори представен документ, съдията дава почивка и пита експертите за колко ще я направят. Те казват - за една седмица. Съдията насрочва делото на деветия ден. Вече няма такива служители. Разчита се на НИКК, но при тоя намален състав, не могат да се справят.

Навремето проф. Костадин Бобев казваше "Ние можем да поемем най-сложните експертизи, ние имаме супер специалисти". То е така. Ама нали някой трябва да отиде на местопрестъплението и качествено да вземе следите, ДНК материал, дактилоскопията. Може да са много добри специалисти, ама работят в кабинети. На място нямаш ли обучени хора, просто се проваля цялото мероприятие.

Преди години всички шофьори на народната милиция бяха изкарали тримесечен курс в НИКК и ги бяха научили да сложат фолиото, да поръсят магнитния прах, да вземат следата и после да отидат при експертите, които да сравняват, да изчистят следите на собствениците на разбит апартамент и да оставят само външната следа.

Сега при нас дойдоха хора от областните дирекции, те умеят да работят на място.

Има ли някакъв вариант следствието да има собствена лаборатория и поне част от анализите да се вършат там?

Ние имаме такава. Не говорим за някаква супер лаборатория, защото оборудването е много скъпо. Един електронен микроскоп е 230 000 лева, апаратът за спектрален анализ е 175 000 лева, нещо, което нямаме.

Да се разчита само на НИКК в момента да правят всички по-сложни експертизи е просто безумие. Като бях във Върховната касационна прокуратура, възлагахме такива задачи на НИКК и молихме тогавашния началник - "Моля ти се, спешно е, става дума за престъпна група". Той се обади после да каже - "Да, изтеглиха вашата експертиза от най-долу в купа и я сложиха най-горе. Утре почват да я работят. Но другите дела потъват".

А понякога се налага прокуратурата са проведе самостоятелно разследване - от самото обезпечаване на местопроизшествието до експертите. Става дума за случаи, в които са замесени служители на МВР, например при ПТП.

Ако може да разчитаме на нашата криминалистическа лаборатория, ще спестим и някой и друг лев. Мечтата ни е да имаме компютърни специалисти, които да вземат техниката, да възстановят данните и да работят по тях, а не да се плаща 4200 лева на външни експерти за възстановяване на 40 изтрити файла.

Ако може по някой европроект да оборудваме криминалистическата лаборатория, не с нещо много модерно, с необходимото, ще бъде много добре. А не да тичаме до НИКК.

Източник: Правен свят

Последни интервюта

Етикети