Управителят на общинската болница в Дупница: Готови сме за снемане на пръстови отпечатъци, но моля за търпение

DenNews.bg
01.11.2016
размер на текста:

Общинската болница в Дупница разполага с четци за пръстови отпечатъци на регистратурата, в най-натоварените отделения, както и преносимо устройство, което да улесни пациентите в по-тежко състояние.
„Ние сме готови, но до вчера не задължавахме пациентите да се регистрират и с отпечатък, за да не се бавим и да не се образуват опашки. От днес регистрацията с пръстов отпечатък е задължителна и няма как да я пропуснем. Моля пациентите за търпение и им поднасям извинение, макар това решение да не е наше, на ръководството на болницата. Както знаете разпореждането е на здравното министерство и всички ние, и болниците и пациентите, трябва да се съобразим с него. Това е задължително условие, за да бъдат платени от НЗОК направените разноски по хоспитализацията и лечението на пациента, т.е. да бъде платен трудът на лекарите и разходите на болницата. Уверявам, че сме направили всичко възможно за улесняване на регистрацията”, коментира за DenNews.bg управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев.
В случаите, в които пациент откаже да даде пръстов отпечатък, а той има право на това, от болницата ще подават сигнал до Регионалната здравноосигурителна каса и оттам ще бъде изпращан екип, който да удостовери, че пациентът отказва да бъде регистриран с отпечатък.
Освен четец на регистратурата на общинската болница в сградата на ул. „Св. Георги” (бившата Военна болница), четци има и в отделенията в терапевтичния блок в сградата на бившата Транспортна болница.
„Най-натоварените отделения – вътрешно, детско, нервно, инфекциозно имат свои устройства, за да не се стига до забавяне и разкарване на пациенти между двете сгради. Имаме и подвижно устройство, с което може да се отиде до леглото на пациента”, обясни още Тимчев.

 

Важно е да се знае, че за децата до 14-годишна възраст отпечатък се снема от законен представител

 

– родител или настойник, който може да бъде баба, дядо или друг роднина.
„Новородените се регистрират с номер, а децата над 14 г., които вече имат лична карта се регистрират със свой отпечатък. За децата от институции отпечатък ще се снема от директора или възпитател – досега регистрацията ставаше с личните им карти”, посочи още управителят на общинската болница.

 

При спешните случаи първо ще бъде оказана помощ на пациента, а регистрацията с отпечатък ще се прави след стабилизирането им.


За пациентите, които са в невъзможност да бъдат регистрирани – такива в безсъзнание или кома, или с тежки наранявания, ще бъдат регистрирани с лична карта и ще бъде уведомявана Регионалната здравноосигурителна каса.
При транспортирането на пациенти към други лечебни заведения процедурата ще зависи от спешността. Ако се наложи транспортиране веднага, пациентите няма да бъдат регистрирани в Дупница. Ако транспортирането стане след лечение тук, първо ще бъдат регистрирани и след това отрегистрирани, за да може да бъдат регистрирани във втората болница, която ще ги приеме.
„Добрата новина е, че благодарение на д-р Недин и екипа му хирургичното отделение дава адекватна помощ на повече от планираните и спешни случаи. Преди това над 40% от пациентите бяха транспортирани за лечение в столицата, а сега този процент е от порядъка на 15%”, посочи още Тимчев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети