Мигрантският лагер "Джунглата" във френския град Кале вече е сринат със земята

DenNews.bg
01.11.2016
размер на текста:

 Разрушени са и последните импровизирани жилища в мигрантския лагер в град Кале, известен като "Джунглата" - най-големия бидонвил във Франция. С това премахването на лагера приключи, предаде Франс прес.

Останали са само десетина празни каравани близо до временния приемен център, подслонил непълнолетни, а също една църквичка и две малки джамии. Процесът по разчистване на лагера започна в четвъртък след евакуирането на почти всички от неговите 6000 обитатели.

Изведените от "Джунглата" мигранти са настанени в около 450 приемни центрове из цяла Франция, уточнява ДПА. Полицейска операция за проверка на документите на мигранти днес в Париж предизвика напрежение, след като премиерът Манюел Валс миналата седмица каза, че лагерът близо до метростанция "Сталинград" също трябва да бъде разчистен.

По време на проверката кандидати за убежище влязоха в кратка конфронтация с полицията за борба с безредиците. Говорител на полицията каза, че в лагера, където живеят около 2500 души, проверки се извършват всяка седмица. В писмо до министъра на вътрешните работи Бернар Казньов и до министъра на жилищното строителство Еманюел Кос от петък кметът на Париж Ан Идалго призова националните власти да осигурят подслон на мигрантите, информирайки, че в столицата всекидневно пристигат между 70 и 80 мигранти.

По радио "Франс енфо" заместникът на Идалго Ян Броса каза, че около 3000 души спят около метростанцията и че лагерът трябва да бъде премахнат, тъй като "е позор за страната". Искаме да прекъснем порочният кръг между възникване на лагер, евакуиране, и евакуиране в нов лагер. От юни 2015 г. досега в Париж и района са проведени 30 полицейски операции за евакуиране на лагери, подчерта Броса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети