Николай Табаков: Не успях да прокарам идеята за Арт център в Дупница, но пък Дупница ще има своето място в София

Десислава Панайотова-Янкова
07.10.2016
размер на текста:

Ники Табаков

-Ники, за кога е насрочено откриването на галерията ти в София?
-На 12 октомври откривам галерия за Лампите, които правя, намира се на ул. „Кракра” №2А в София, на входа на културен дом Средец! Мястото е много хубаво и вярвам, че ще стане цветна и светла галерия!


На откриването се надявам да дойдат много мои приятели и почитатели на Лампите, поканил съм и доста музиканти, и вярвам, ще се получи страхотно откриване!

 

-Помним преди време малката ти галерия ИАРА в Дупница, на ул. „Дора Габе”, това продължение ли е на идеята, някакво развитие ли е?

 

-Да, малката галерия ИАРА, беше страхотно място в центъра на Дупница, където дупничани можеха да намерят живопис, графика и поезия, беше преди 18 години, мисля! Понякога се връщам в спомените към това място!

 

-Вие сте дупничанин, живеете в Дупница и въпреки, че пътувате много в България и Европа, често можем да ви видим в града ни, защо галерия в София, а не в Дупница?

 

-Наистина, първоначалната ми идея беше да направя Арт център в Дупница, дори говорих с кмета да пробвам да го направя в пустеещата Джамия. Всъщност с тази идея се кандидатирах и за общински съветник, ако ме изберат, да направя Арт център в Дупница! Идеята ми беше всяка седмица да има ателиета и концерти и много изложби и събития, да се обживее Джамията и двора ѝ, защото това е място с много потенциал, а в същото време не се използва. А аз мисля, че имам нужния капацитет, знам как да стане и имам силата и волята да го направя, все пак цял живот с това се занимавам.

 

-Защо не се осъществи тази идея за Арт център в Джамията?

 

-Не знам, опитах, някак не се получи. Говорих няколко пъти с кмета, със заместник-кмета, с шефа на музея, три месеца се срещах с всички, които могат да помогнат, но за съжаление не се получи. Както се казва, на сила не можеш да дадеш! Често, хора които знаеха как се движат нещата с Джамията ми казваха, че е трябвало да ”тропна по масата” или пък да се развикам, защото в България така ставали нещата, но аз не съм такъв човек. С ”тропане по масата” можеш да уредиш роднина на работа или да назначиш приятел на държавна служба, но аз вярвам, че галерия така не се прави, галерия се прави с дух, с отдаденост, с възможности и с желание.

За разлика от Дупница, в София си уредих нещата с галерията за една седмица!

 

-И какво се получава, не можахте да направите Арт център в Дупница, не можахте и да останете общински съветник, май не Ви върви много в Дупница?

 

-Ха-ха, да, наистина, не съм фен на конспиративните теории, но е факт, че не ми се получават нещата в Дупница ! За разлика, в София и в страната, а и извън България, идеите, които опитвам да разпространявам се възприемат повече от добре, изкуството с което се занимавам придобива все по-голяма популярност, концертите, които организирам са посещавани и харесвани. Но както са казали хората, при това отдавна - Никой не е пророк в собственото си село!

 

-Жалко! Разкажете ни за галерията в София?

 

-В началото ще бъде Галерията на Лампите, защото Лампите, които правя са много популярни в София и вече им е време да си имат собствено място! Там ще правя и ателиетата за изработка на Лампи, които организирам, там ще се срещам с клиенти и ще си говорим за Светлината! И понеже е галерия, след известно време, ще организирам изложби, защото имам много приятели художници и ще бъде грях да не се използва пълния капацитет на мястото! Т.е., това което мислех да правя в Дупница, ще го правя в София! Което е жалко, исках такива неща да се случват и в Дупница!
От друга страна пък, ще съм по-полезен в София, защото мисля да представям дупнишки творци в София, изяви на дупнишки артисти в София няма много и ще се радвам да дам територия и поле на изява на художници от Дупница.

 

-Разкажете повече за Лампите, може би някои от читателите ни не знаят?

 

-Ами, аз се занимавам с приложно изкуство, правя ръчно правени Лампи. Лампите на Николай Табаков са уникален български продукт, даже мога да кажа и дупнишки продукт, т.е. никой друг в света не прави такъв тип лампи. Открих този начин на правене случайно, вдъхновен от марокански традиционни лампи, но и опитвайки се да намеря моя ”начин”. В крайна сметка се получиха Лампите на Николай Табаков, така са популярни, заложил съм си името и трябва да са хубави и уникални!


Участвам в изложби с Лампите, основно в София, а от известно време пътувам и в Европа, където ги показвам. Участвал съм в изложба в Париж, в галерия на хълма Монмартр, по време на престоя ми в Париж, със съдействието на Асоциация Mission Bulgarie правихме Лампи с деца аутисти в едно католическо училище. В Лондон също сме правили Лампи, а миналата година участвах в представяне на български артисти в гр. Тарагона, Испания, по покана на международната асоциация Puentes.
С Лампите на Николай Табаков се опитвам да популяризирам и Дупница, като място на талантливи и сърцати хора, които могат да сътворяват неща надхвърлящи рамките на нашата родина!

-Какви са ви новите творчески планове, често организирате културни мероприятия в Дупница, можем ли да очакваме нови?

 

-Наистина, последните две години направих интересни неща в Дупница, преди две години организирах Малък Арт фестивал, а миналата година направих три концерта с класическа музика, но тази година ще се въздържа да организирам подобни събития.
Сега изцяло съм се съсредоточил в галерията ми в София и поне година напред ще се занимавам основно с утвърждаването на галерията и на Лампите в София.

 

-Какво ще пожелаете на нашите читатели?


-Благодаря им. Пожелавам им безсмъртие и САМО МАРЕК!

 

ВИЖТЕ ОФИЦИАЛНАТА СТРАНИЦА НА ЛАМПИТЕ НА НИКИ ТАБАКОВ ТУК

Последни интервюта

Етикети