Голямото катерене предстои: Жилищните сгради в Дупница остават без асансьори на 100%

DenNews.bg
07.10.2016
размер на текста:

Голямото катерене в Дупница предстои. Жилищните сгради в Дупница ще останат без асансьори от началото на следващата година, ако не отговорят на изискването за инсталиране на разговорни уредби в кабинките.
Домоуправителите имаха на разположение две години, от 2014 г. до края на тази година, за да отговорят на изискването. Към момента обаче нито един блок с асансьор в Дупница не е въвел такава уредба.
В Дупница броят на жилищните сгради с асансьори са от порядъка на 250, като най-голяма е концентрацията им в жк „Бистрица” и жк „Дупница”, където пък се намират и двата най-високи блока в града – 12-етажните близнаци при пазара. И двете сгради нямат разговорна уредба.

 

Собственикът на лицензирана фирма за асансьори в Дупница Леонид Хаздай обясни, че на изискването отговарят единствено асансьорите в хотел „Рила”, детска градина „Калина”, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Спортната зала. Предстои поставянето на уредби на асансьорите в сградите на болниците и ГУМ.

 

Домоуправителите трябва да знаят, че инсталирането на системата се заплаща от живеещите в сградата, а след това ще се дължи сума от около 3 лв. на месец – телефонната уредба има един бутон, който свързва единствено с номерата на фирмата за поддръжка. От Агенцията по метеорологичен и технически надзор посочват, че разговорите са безплатни, а тъй като не може да се набират други номера, освен тези на поддържащата фирма, няма как да се натрупат допълнителни месечни сметки.

 

"Това устройство има възможност да свързва само 3 номера, с натискането на бутона се свързва първият номер, който е на поддържащата фирма, след това автоматично се преминава към следващия номер на фирмата и след това на третия. Не може да се въртят импулси и да се плащат по-високи такси заради това, че има набрани импулси", заяви инж. Нели Карипова, директор "Технически надзор" в държавната агенция.

 

За натрупването на сметки обаче Хаздай обясни, че това ще зависи от картата, която ползвателите ще поставят в телефонните апарати. Той уточни още, че освен това системата изпраща и СМС-и до поддържащата фирма, а не само обаждания.
Новите разговорни устройства трябва да бъдат монтирани от фирмата, която поддържа асансьора на сградата. От агенцията съветват домоуправителите да проверяват цените, на които се предлагат устройствата, защото вече има случаи на изкуствено завишаване заради наближаващия краен срок.


Контролните органи уверяват, че няма да правят специални проверки и да налагат глоби. Единствената санкция ще бъде спиране на асансьорите, ако на годишната проверка се установи липсата на разговорна уредба.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети