Не с референдум, а с лични предложения дупничани ще имат право на глас за ново депо

DenNews.bg
06.10.2016
размер на текста:

Не с референдум, а с лични предложения дупничани имат право на глас по темата за терена на новото депо, което трябва да бъде изградено на територията на общината.
Това бе решено от председателите на представените в Общински съвет партии на среща, инициирана от ОбС-шефа Ивайло Константинов.

 

В рамките на 10 дни гражданите могат да изготвят и входират в деловодството на община Дупница или в деловодството на Общински съвет своите предложения, за това къде да бъде новото депо. Основно изискване е терените да бъдат минимум от 100-120 декара.
След това, на 17 октомври, Константинов отново ще свика председателски съвет, за да бъде избрана комисия, която да подготви прединвестиционно проучване на всички терени - и досега обсъжданите 9 терена, посочени от общината, и терените, предложени от гражданите. Комисия ще има срок от 2-3 седмици за работата си, след което на нарочна сесия съветниците ще гласуват с „за” и „против” за всеки от терените. Така предложенията ще бъдат сведени до две-три, от които общинските съветници трябява да изберат един.

 

На председателския съвет, провел се в късния следобед вчера, бе обсъдено отпускането на целева субсидия за населеното място, което ще приеме новото депо.
Ивайло Константинов обясни, че освен, че има възможност за европейска инвестиция за сепарираща и компостираща инсталации, има възможност и за национално финансиране за изграждане на клетка за съхранение само на твърди отпадъци, чието количество е най-малък процент съдържание от битовите отпадъци.

 

„Сепариращата инсталация разделя отпадъците на възможни и невъзможен за преработка. Тези, които могат да се преработват, като метали, стъкло и хартия, ще се продават за вторични суровини. Ценното е, че при сепарирането се получава и биологичен отпадък, който след обработка и обогатяване също може също да бъде продаван. Т.е. в клетката на депото ще бъдат съхранявани само твърди отпадъци, тези, които не подлежат на преработка”, обясни Константинов и посочи, че клетката за съхранение е подсигурена така че да няма никакво въздействие върху околната среда – замърсяване и мирис.

Константинов призна, че в процедурата за избор на терен през 2011 г., когато Джерман се вдигна на бунт, е липсвал достатъчен диалог с гражданите, въпреки че процедурата е изпълнена по всички правила.
„Към момента община Дупница дължи 2,5 млн. лв. санкции, наложени заради забавяне на процедурата по изграждане на депо. Това са санкции наложени не от екоминистерството, а от Европа, която ги налага на държавата, а тя съответно на общините. Тези санкции вървят в геометрична прогресия и докато изградим депото може би задълженията на общината са станат и 10 млн. лв. Това са санкции, които трябва да се платят, а няма да бъдат платени от друг, освен от населението. И след време хората ще попитат защо не сме предприели нещо, макар че процедурата бе спряна с протестите на хората от Джерман. Ние обещахме, че преди да имаме мнение на всички инстанции, включително съда, няма да предприемем нищо. Но сега се отваря възможност 50% от депото да се реализира с европейско финансиране”, обясни Константинов.

Положителното е, че блокираният проект от 2011 г. предвиждаше депо за преработка и третиране на отпадъци, т.е. третиране и заравяне на боклука, а сега вече говорим за много по-модерно, безопасно и доходоносно съоръжение и начин на третиране
„Тогава нямаше възможност за европейски ресурс за сепарираща и компостираща инсталации. Сега освен че има възможност за европейска инвестиция за тях, има възможност и за национално финансиране за съхранение само на твърди отпадъци. Обединихме се, че такова начинание не води до последици за здраве на хората. Не води да замърсяване на въздух, вода, почва”, посочи още председателят на ОбС.

Крайният срок за новия проект е 15 април следващата година, като дотогава теренът трябва да бъде готов, да бъде изготвено инвестиционно проучване и ОВОС за него.

Дупница ще кандидатства не от свое име, а от името на сдружение „Рила Еко”, в което влизат и съседните общини, т.е. депото ще бъде регионално. Предвидени са две такива депа за сдружението – в Дупница и в Кюстендил.
Според Константинов наличието на сепарираща и компостираща инсталации ще гарантира приходи за община Дупница и колкото повече отпадък, толкова по-добре.
„Това ще бъде като завод, който има нужда от ресурс”, даде пример Костадинов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети