Председателски съвет решава ще има ли референдум за новото депо на Дупница

DenNews.bg
05.10.2016
размер на текста:

Председателите на представените в Общински съвет-Дупница партии ще решават съдбата на новото регионално депо, което трябва да бъде изградено на територията на общината.
Председателският съвет е свикан от ОбС-шефа Ивайло Константинов и ще се проведе в Панорамната зала, на последния етаж на община Дупница, от 17:30 часа днес.
Основна тема на срещата ще бъде и дали да бъде проведен референдум, чрез когото гражданите да изберат един от 9-те посочени от общината терени за изграждане на депото.
Както е известно, теренът на когото общинското ръководство заложи бе този в село Джерман, но той бе атакувано с протести и съдебни жалби, което доведе до блокирането на въпроса.

Болезнената тема бе отворена отново от председателя на ОбС Ивайло Константинов преди лятната почивка на месния парламент. Но за момента той остава единственият говорещ за депотио.
Константинов е убеден, че дупничани трябва сами да решат чрез обществено допитване къде точно да се намира депото, а референдумът трябва да се проведе възможно най-скоро. Причината е, че Дупница е поаканена да кандидатства по ОП „Околна среда” за европейско финансиране за компостираща и сепарираща анаеробна инсталация, което трябва да се случи през октомври месец.
„До 15-и октомври ние трябва да започнем изготвянето на проекта и да сме готови до 15-и март догодина, а до 15-и април вече трябва да имаме ОВОС. Най-удобно е да се използва готовия вече проект за село Джерман, тъй като цялата проектна документация е изготвена, за него има и готов ОВОС, но не можем да рискуваме да чакаме решението на съда”, каза Константинов.
Той посочи, че заради липсата на депо, общината към края на тази година дължи 2 млн. 500 хил. лева санкции, наложени ни от РИОСВ-Перник.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети