300 военни се включват в издирването на изчезнал в Стара Планина турист

DenNews.bg
31.10.2016
размер на текста:

61-а стрямска механизирана бригада на армията от Карлово е мобилизирана, за да се включи в търсенето на изчезналия над Калофер 34-годишен Мирослав Късовски.
Нареждане за мобилизирането на армията е издал премиерът Бойко Борисов след разговор с кмета на Калофер Румен Стоянов.
Началникът на отбраната ген. Константин Попов заминава за Карлово, където се сформира кризисен щаб за търсенето на изчезналия в Стара планина млад мъж, съобщават от Министерството на отбраната.
Поради необходимост от съдействие на армията министър Николай Ненчев е разпоредил в дейностите по издирването да се включат до 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово.
Издирването на Мирослав Късовски, който изчезна в района на връх Ботев в Стара планина, продължава пети ден. Последната връзка с него е била на 26 октомври, когато той се е обадил на майка си, за да й каже, че ще изкачи върха и след това се прибира. Ден по-късно роднините му подават сигнал, че е в неизвестност.
Военният кризисен щаб ще сформира два пункта. Единият е в местността Паниците над Калофер, където ще действат около 200 военнослужещи, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР - Пловдив.
Вторият е при с. Александрово, община Павел баня, където ще действат до 100 военнослужещи, съвместно с Областната дирекция на МВР - Стара Загора.
Заради лошото време планинските спасители не могат да продължат търсенето сами, обясниха още от Министерския съвет.
По време на похода в планината Мирослав, който е програмист по професия, е бил с колело. Три дни екипи на Планинската спасителна служба търсиха младия мъж, но без резултат. В акцията по издирването му се включиха и много доброволци.
В неделя следобед заради влошаване на времето търсенето беше преустановено.
"Брат ми е искал да се качи до връх Ботев, защото не го е правил, но за съжаление, нямаме данни той да е стигнал до върха", разказа братът на изчезналия мъж - Николай, пред Нова ТВ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети