Актьорите отвръщат на удара от Костадин Костадинов: А какво работи този човек?

DenNews.bg
03.10.2016
размер на текста:

Дупнишките актьори отговориха на удара нанесен им от общинския съветник Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок на сесията в петък. Тогава Костадинов попита: „Каква работа вършат артистите и спортните деятели, че да вземат едни хубави субсидии, тази хубава комунистическа дума?”.
Днес директорът на ОбДТ „Невена Коканова” Славчо Пеев и актьорът Иван Иванов дадоха пресконференция, за да отговорят на „едни мисли на един човек,...който...как да го нарека”, както каза Пеев.
„Какъв е въобще този човек. Каква е професията му? Какво работи? Коя е партията му? Ако има партия се обръщам да вземат мерки, защото само в някои африкански държави се говори да няма спорт и култура. Това е обидно и гибелно за нацията, защото поколенията задължително трябва да се възпитават в култура и спорт. Преди известно време този човек беше временно на втория етаж, председател на Общински съвет и ни викна да ни пита как сме, какво сме, имаме ли нужда от нещо, как са ни заплатите, говорихме по такива въпроси. Не сме говорили по творчески въпроси, защото, да, какво да говорим по творчески въпроси. Сега недоумявам защо е това отношение. Тогава създаде впечатление, че иска да помага, а сега казва тези думи”, коментира Славчо Пеев и добави: „Този човек говори за комунизъм, но точно в комунизма имаше виц за хора като него”.

 

Пеев посочи, че дупнишкият театър е надраснал своето предназначение. „Ние изпълняваме в Дупница всичките си задължения с представления и празници, излизаме и навън. Ето, че вече направихме 97 представления на "Г-н Ганьо Балкански. С такова число много малко от големите български театри могат да се похвалят. Когато Бай Ганьо излезе бяха четири спектакъла, но само ние продължаваме да го поставяме и имаме страшно много покани. В момента имаме 4 действащи пиеси е репертоара. ”, посочи още той.
За осми път дупнишката трупа е отличена с плакет на фестивала в Крива Паланка. „Нивото на фестивала е второ в Македония, само Скопският е по-висока категория. В Крива Паланка се състезаваме с македонци, сърби, понякога и с унгарци. За наша голяма радост представлението се прие страхотно, а и ние сме единственият театър, който получава покани от създаването на фестивала преди 8 г. и участва всяка година”, обясни още директорът на ОбДТ

 

Актьорът Иван Иванов обясни, че всички премиери на дупнишкия театър са с вход свободен, което е социална функция и положителна практика, която дава възможност на всеки да се докосне до изкуството. „После обаче е трудно да продаваме тази постановка, т.е. да пълним залата с билети, въпреки това сме го правили. "Г-н Ганьо Балкански" сме го играли 5 пъти в Дупница. Сега имаме представление само на дупнишките актьори, т.е. няма да се плащат хонорари и ще можем да играем всяка седмица. Колкото хора дойдат, толкова”, посочи Иванов.
Двамата изтъкнаха, че практиката навсякъде, включително е Народния театър, е да се канят гостуващи актьори и няма как да се избягва плащането на хонорари.
„А ние каним все хора, които много обичат Дупница. Досега не са ни подвели и с тях имаме успех в България и навън. Една държава, това е възпитанието на младото поколение-спорт и култура. Обръщам се към кметско ръководство – моля ви, продължавайте да се грижите за възпитание на децата. На принципа „както дойде” и „който дойде” няма да стане. Това е обидно. Седем души актьори получават по 420 лв., само Ивайло Захариев взима 460 лв. Ивайло Захариев, който цяла България познава”, каза още Славчо Пеев.
Актьорите обясниха още, че най-голям разход на театъра е поемането на пътните при гостувания - плаща се по 1,20 лв. на километър. След това са външните хонорари. Дупнишките актьори вземат по 10 лв. командировка, а ако е с преспиване 20 лв., но не получават допълнителни хонорари.

 

 

А ето какво са работили актьорите от септември – имали са две постановки в Германия и то пред пълни зали във Франкфурт и Мюнхен.


„А сега обикаляме да търсим спонсори, защото дължим пари за пътни. Общински театър на Дупница беше във Франкфурт и Мюнхен, а сега търсим спонсори извън Дупница, за да изчистим плащанията”, обясни Иванов.
След това театърът е участвал на фестивала в Крива Паланка.

А какво ще работят –

ще има премиера на 17 октомври на дупнишка сцена, след това на 19.10 ще играят в „Сълза и смях”, а на 26- ще бъдат в Благоевград. „Всичко това са приходи за общината, без 17-и, защото тогава входът е свободен. Но след това ще играем всяка седмица с билети”, посочи Иванов.
„Радвам се, че много хора ни се обаждат, за да изразят подкрепа за нас. Просто не може да се продължава така. Не може без култура и спорт. Разбирам, че средства са ограничени, но трябва да има желание, да се полагат усилия”, изтъкна Пеев.
Той обясни, че театърът не получава заложените в бюджета на община Дупница 150 000 лв., а около 120 000 лв. „Справяме се при сегашните условия, обидните 420 лв. заплати и две постановки.

 

Предизвикателството

Това са страниците с предизвикателството към Костадинов. 

 

Актьорът Иван Иванов отправи предизвикателство към Костадин Костадинов - да научи текста от пиесата на Мърей Шизгал "Тигърът", която дупнишките актьори подготвят.
"Давам му три месеца, за да научи наизуст това, което научих за месец, а то е около 20 страници текст формат А4. Ще му дам безплатно и "Фитин", който купувах от аптеката, за да стимулирам мозъка си. Ако, случайно, се справи, което никак не вярвам, ще получи от мен една заплата на циганка-хигиенистка!", е хвърлената на театралната сцена ръкавица.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети