Италия плаши да спре парите за ЕС заради мигрантите

DenNews.bg
26.10.2016
размер на текста:

 Премиерът на Италия Матео Ренци заплаши да наложи вето върху бюджета на ЕС заради липса на солидарност от страна на европейските съседи, докато се бори с миграцията, цитиран от "Франс прес".

"Даваме 20 милиарда евро на Европа, така че да можем да си върнем 12 - и ако Унгария, Чехия и Словакия искат да ни проповядват за имигрантите, позволява на Италия да каже, че системата повече не работи", изтъкна той пред телевизия RAI 1.

Запитан дали е готов да използва ветото на Италия за торпилиране на бюджета на ЕС, той отговори: "Да, абсолютно". Ренци е против политиките на централноевропейски държави, които затварят границите за мигранти и отказват да приемат бежанци според квотния план на Брюксел за разселване на бежанци.

"Ако градите стени срещу мигрантите, можете да забравите за италианските пари. Ако имигрантите не отидат там, парите също няма да отидат на това място", предупреди той.

Италианският финансов министър потвърди, че правителството е получило писмо от Европейската комисия с искане да се "изясни" позицията на Италия относно националния бюджет за 2017 година.

Италия прогнозира 2,3% дефицит от БВП през 2017 година - значително по-висок от очакваното в Брюксел./News.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети