Д-р Ибришимов: Със СЕТА правителството проигра България срещу още един изход за евакуация

DenNews.bg
24.10.2016
размер на текста:

Българското правителство проигра интереса на българската икономика, буквално оцеляването й, проигра и интереса на българските граждани за най-ценното – здравето на човека, съгласявайки се да подкрепи споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това коментира депутатът от Дупница д-р Иван Ибришимов за DenNews.bg, след като първо повдигна темата в личната си страница във Фейсбук.

 

Като всяка важна тема у нас, темата за СЕТА остана удавена под камари излишен информационен боклук. Едва през последните седмици започна по-активно говорене за това какво въобще е СЕТА и какви биха били последствията за България. Говоренето дойде от депутатите от БСП, които заявиха категорична позиция против сключването на споразумение за свободна търговия с Канада. Парламентарната група на БСП поиска повече яснота от правителството, но социалистите не бяха чути.

 

Днес е решаващият ден за това ще залеят ли канадски, а и американски фирми, пазарите в Европа и България. Вълната, за която има сериозни, а и логични опасения, че ще подкопае икономиките на стария континент и ще донесе опасност за здравето на европейците, за момента удържа една провинция на Белгия - регионалното правителство на Валония не се отказва от ветото си върху СЕТА, въпреки ултимативния тон от страна на европейските лидери.

 

„Най-абсурднo е цената, на която българските интереси бяха проиграни от правителството – отварянето на още една врата за по-бърза евакуация от Българите. Буквално положението изглежда така: нека българите ядат опасни ГМО храни, нека българската икономика, която и без това е на командно дишане чрез субсидии и работи върху тънък лед, умре безвъзвратно, но пък на който не му харесва тази действителност у дома, в България, да си стяга багажа към Канада, т.е. вместо да се подобрява качеството на живот и условията за работа в България, правителството с лека ръка, а и усмивка на всичко отгоре, прави точно обратното. Сякаш умишлено се иска прогонването на българите от България, като единственото им улеснение е, че този път получават евентуално визи. Извинението за безропотното съгласие със СЕТА не може да бъде, че ние сме безгласна буква, нито че сме малка държава, нито че трябва да се съобразим с общото мнение. Ето, че една провинция знае как да защити интересите на хората си, за което браво на Валония. Надявам се да устоят за доброто на Европа и България”, коментира още Ибришимов.

 

Той посочи, че решението за подкрепа на СЕТА е взето без никакъв анализ за въздействието върху България. „Може и да има анализи на други европейски страни, но те не могат да бъдат приложени към нашата действителност. Така и не бе направен анализ за последствията конкретно за България и то публичен анализ, който да бъде достояние на парламента и гражданите. Това споразумение е същото като онова, което се готвеше със САЩ и срещу което цяла Европа се надигна. Единствената разлика е, че сега настъпването на американски фирми ще стане със заобикаляне, тъй като в споразумението с Канада е записано, че всяка регистрирана фирма в Канада или такава с филиал там, ще може да се възползва от СЕТА. Вносът на безмитни стоки обрича българската икономика – САЩ има 30% по-висока производителност от тази на ЕС. Българският пазар ще бъде залят от ГМО храни и стоки с качество, което не отговаря на европейските стандарти. В момента Канада има жалба в Световната търговска камара срещу забраната за внос на храни с хормони и ГМО. Това подсказва какви храни и с какво качество ще залеят пазарите у нас и Европа”, обясни още Ибришимов.

 

Народният представител от Дупница изтъкна, че най-опасното е, че СЕТА лишава България и другите европейски държави от суверенитет, "защото, ако България реши да прави промени в търговските закони или да въвежда нови правила, трябва първо да попита Канада дали няма да бъде нарушен търговският й интерес", обясни Ибришимов.

Противниците на СЕТА посочват, че споразумението ликвидира три от основните механизми за реакция за стабилизиране на националната икономика - нетарифни ограничения върху чуждите стоки, с които се защитава собствено производство, митата и валутни курсове.

"Всички преговори за СЕТА са водени незнайно от кого, незнайно къде и незнайно как. След преговори на тъмно се дава един готов продукт – 1600 страници и договор, по който нищо вече не може да бъде променено, въпреки че има писмо от Европейския парламент към Европейската комисия, че този договор не отговаря на 9 изисквания на европейското право", посочи още Ибришимов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети