Акция „Зима” проверява пешеходци, велосипедисти и автомобили колко са готови за снега

DenNews.bg
24.10.2016
размер на текста:

Пътна полиция стартира традиционната си кампания „Зима”. През първата седмица ще се следят велосипедисти и каруци. По време на втория етап, на фокус ще бъде безопасността на пешеходците, а по време на третия ще се проверява дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия.
Дали автомобилите са технически изправни, катаджиите ще следят от ноември. По време на проверките ще се гледа още работи ли парното и дали сме снабдени с най-необходимото - вериги, резервна гума и светлоотразителен триъгълник.
„Автомобилът трябва да бъде подготвен, за да можем да го шофираме безопасно през този сезон. Между 200 и 300 човека загиват през зимния период”, обяснява пред Нова телевизия Емил Панчев, председател на СБА.
От средата на ноември нарушителите ще се глобяват, а при технически проблеми - колите им ще се спират от движение.
В момента законът не ни задължава да караме със зимни гуми и се мери единствено дълбочината на грайфера, но съвсем скоро се очаква зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.
„Трябва да знаем, че летните гуми са рискови. Дори да няма сняг и лед, те са по-хлъзгави, спирачният път се увеличава и от там нараства риска от катастрофи”, обяснява още Панчев.
От 1 до 11 ноември във всички пунктове на СБА шофьорите ще могат безплатно да проверят автомобилите си на прага на зимата.
В първите две седмици от акцията акцентът ще бъде насочен към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия - т.е. няма да се налагат санкции на шофьорите, които все още не са подготвили автомобилите си за пътуване в сняг и намалена видимост. След това започват и санкциите на пътя. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети