Промените в Изборния кодекс влизат на първо четене в НС

DenNews.bg
21.10.2016
размер на текста:

 Промените в Изборния кодекс влизат на първо четене в Парламента. Преди ден 12 законопроекта бяха разгледани от Правната комисия в Народното събрание.
Припомняме, че на специална среща, на която присъства и премиерът Бойко Борисов управляващите се обединиха около няколко предложения. Да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в Европейския съюз, но да остане за държавите извън него.

Освен това, заради обвинението, че така действащото законодателство е възможно да ощети малките партии благодарение на полето "Не подкрепям никого" - управляващите предложиха то да се взема предвид само на президентски и местни избори, но не и на парламентарни. Предложенията за отпадане на задължителното гласуване, както и отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" бяха отхвърлени от Правната комисия.

ЦИК от своя страна също коментираха спешните промени и предупредиха, че нововъведенията в Изборния кодекс ще наложат и промени в план-сметката на изборите. Какво, обаче ще решат депутатите- ще стане ясно днес. БНТ

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети