Депутатите приеха данъчни промени за цигарите, декларации и плащанията в брой

DenNews.bg
19.10.2016
размер на текста:

Депутатите приеха промени в данъчните закони. Увеличава се акцизът на цигарите, намаляват се разплащанията в брой и се урежда подаването на данъчните декларации.
С 88 гласа "за", 24 "против" и 18 "въздържал се" народните представители одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага декларациите по образец да се подават задължително по електронен път с електронен подпис. За бизнеса задължението е от 2017 г., а за гражданите от 2018 г.

Предвижда се промяна в реда за коригиране на счетоводни и други грешки, като се дава право след изтичане на законоустановения срок за подаване на годишната данъчна декларация, подателят еднократно в срок до 30 септември на текущата година да направи промени, свързани с декларирания данъчен финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за предходната година, чрез подаване на нова декларация.

Годишна данъчна декларация ще трябва да подават и наследниците на починали хора, ако покойникът е получавал извънтрудови доходи. Ако тя не бъде подадена се нарежда ревизия. Не се дължи глоба, ако декларацията не бъде подадена.

Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат хора, получили доходи от източници в чужбина, да ги декларират годишно и дължимият данък да се определя в годишната данъчна декларация и да се внася в срок до 30 април на следващата година.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат промяна в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като специфичният акциз ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. (27 процента от продажната цена за 2017 г. и 28 процента от продажната цена за 2018 г.).

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

Безкасовите плащания намаляват от 10 000 на 5 000 лева.

Срещу този подход възразиха от "БСП лява България", като посочиха, че отново промените в данъчните закони са пакетирани в един. Социалистите отбелязаха, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.

Петър Славов от Реформаторския блок апелира да не се приема данък "покойник" и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.

Колегата му Мартин Димитров възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, посочи той. По думите му 5000 лева е твърде ниска сметка за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките.

Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров. По думите му такава готовност дори от 2018 г. няма да има. Той отбеляза, че хората ще трябва да си платят на фирми, за да подадат данъчна декларация.

Петър Чобанов призова колегите си от ДПС да се въздържат от подкрепа на законопроекта и заяви, че за поредна година всички данъчни закони се представят в един общ куп, което не позволява детайлна дискусия по тях. Според него част от нещата са писани „на коляно“ и единственото решение е да се сформира работна група, която да огледа тези неща.

От Реформаторския блок заявиха, че ще направят предложения между първо и второ четене.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети