Валери Симеонов оглави комисията за разследване на нарушения по проекта за АЕЦ „Белене”

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

Временна парламентарна комисия от 20 депутати ще разследва нарушения по проекта за АЕЦ „Белене”. Предложението бе подкрепено от 115 115 народни представители, а 35 бяха против.
Комисията ще бъде на пропорционален принцип от 20 депутати, включително председател и двама зам.-председатели.

За председател на комисията бе избран лидерът на ПФ Валери Симеонов. Заместници ще му бъдат Методи Андреев от ГЕРБ и Антоний Тренчев от РБ.
Вносители на решението са депутати от РБ, като то бе подкрепено от Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов и Методи Андреев от ГЕРБ.
Те настояват комисията да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на огромни задължения за периода 2006 г. - юни 2016 г.
Депутатите смятат, че прокуратурата трябва да провери данни за злонамерени действия на длъжностни лица, които вероятно са работили срещу държавния интерес в арбитражното дело между българската Национална електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).

„Комисията за АЕЦ „Белене“ няма да се занимава с това дали да има АЕЦ или какво трябва да се правят реакторите, а с процеси от миналото, които трябва да се изяснят”, посочи Валентин Николов.
Очаква се комисия да излезе с окончателен доклад, който да бъде гласуван в НС.
По-рано от Реформаторски блок поискаха да бъде сложен категоричен край на проекта, като се премине към продажба на двата реактора.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети