Върнали сме на Турция 7 гюленисти, защото не поискали закрила у нас

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

 Заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Светослав Манолов предостави днес на брифинг информация за седемте върнати турски граждани. До спешната среща с медиите се стигна, след като турските медии гръмнаха с информация, че България е екстрадирала седем привърженици на проповедника и враг № 1 на Ердоган- Гюлен.

На брифинка стана ясно, че предполагаемите гюленисти са влезли незаконно на наша територия. Задържани са при опит да излязат незаконно от страната на 14.10.2016 г. от съвместен българо-румънски патрул на територията на Румъния. Открити са на ГКПП Русе – Дунав мост при проверка с газоанализатор в товарното помещение на автомобил с турска регистрация, заедно с двама мъже, самоопределящи се като сирийски граждани.
При задържането на чужденците в ГПУ-Русе е осигурен преводач. Турските граждани са заявили, че имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там. По време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържаните турски граждани не е поискал убежище или хуманитарен статут.
Случаят е докладван на прокуратурата. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника на ГПУ-Русе на турските граждани са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Р България /принудително отвеждане до границата/. Предадени са на турските гранични власти съгласно Спогодбата за реадмисия Турция – ЕС, която за турски граждани е в сила от 2014 г.
От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети