Само джерманци със свои предложения за терен на новото депо

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

Само жителите на Джерман, селото което бе определено за домакин на новото регионално депо на Дупница и спря процедурата с бунт и обжалване в съда, внесоха предложения за терен на новото депо.
Предложението е входирано от председателя на сдружение „Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков, като посочените терени са при сегашното сметище над жк „Бистрица” и на 1 км от Джерман.
На среща на председателите на групите в Общински съвет-Дупница вчера новите предложения бяха представени от председателя на местния парламент Ивайло Константинов. Той обясни, че теренът при Джерман е над моста при разклона между селата Грамаде и Блажиево, а другият терен ще бъде конкретизиран в следващите ден-два, тъй като посочените от Тасков координати дават само представа, но не и точно разположение на предложението.
Предстои специалистите от Общински имоти да излязат със становище за допустимостта на терените. След това всички, старите предложения на община Дупница и двата нови терена, да бъдат разгледани от експертна комисия. На председателския съвет вчера бе решено комисията да бъде шестчленна, като всяка от партиите или групите в ОбС ще предложи специалисти. Условието е това да са хора с познания и опит в подобни проекти. Предвидено е в комисията да влязат двамата строителни инженери и по един геолог, еколог, юрист и финансист. Съставът на комисията ще бъде одобрен от ОбС, като предстои да бъде определен и размерът на възнагражденията на експертите.

Както сме писали, на председателски съвет по-рано този месец, бе отхвърлено провеждането на референдум за разположението на новото депо, а бе дадена възможност за входиране на предложения от граждани. Срокът за това изтече на 14 октомври, петък.

Експертната комисия ще има срок от 2-3 седмици да изготви оценка на терените, а след това всяко предложение ще бъде гласувано със „за” и „против” от общинските съветници.

Припомняме, че председателите на групи в ОбС взеха решение и за отпускане на целева субсидия за населеното място, което ще приеме новото депо.

Както е известно, процедурата за изграждане на ново депо на Дупница, което ще приема боклука и на съседните общини Сапарева баня, Бобошево и Бобов дол, бе спряна с протести на джерманци и оспорване в съда.

Темата бе извадена на дневен ред отново от ОбС-шефа Ивайло Константинов, тъй като в момента пред община Дупница се отваря възможно за европейско финансиране за сепарираща и компостираща инсталации, както и възможност за национално финансиране за изграждане на клетка за съхранение на твърди отпадъци.
За да има шанс обаче община Дупница трябва да е готова с избора на терен до 24 април 2017 г., когато е крайният срок за входиране на проектопредложенията.
Към момента община Дупница вече 2,5 млн. лв. наложени санкции заради забавяне на процедурата за изграждане на ново депо, като те непрекъснато растат.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети