Япония замрази финансирането на ЮНЕСКО

DenNews.bg
14.10.2016
размер на текста:

Правителството на Япония обяви днес, че замразява финансирането на ЮНЕСКО в знак на протест срещу решение на организацията.
ЮНЕСКО реши да включи документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 году в Списъка на световното наследство.
Решението да се замрази японската вноска в бюджета на организацията е взето след комплексна оценка на различни фактори, заяви на пресконференция в Токио външният министър Фумио Кишида.
Още през октомври м.г. Япония даде да се разбере, че може да прекрати финансирането на ЮНЕСКО. Това би било тежък удар за организацията, защото Токио осигурява 10,8 на сто от бюджета й, отбелязва агенцията.
Миналата година по предложение на Китай в списъка на програмата за защита на световното документално наследство бяха включени архивни материали за разправата на японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин, който тогава е китайска столица.
Тогава японското министерство на външните работи заяви, че представените от Китай документи изопачават историята и са едностранчиви.
Токио признава факта за масовите репресии в Нанкин, но настоява, че за броя на жертвите няма потвърдени данни и по въпроса има различни мнения и затова е нередно да се признават само документи, отразяващи позицията на Пекин.
Япония предупреди, че ще настоява за реформа на ЮНЕСКО и за промени на системата за регисриране в списъците на световното наследство. Сега Токио възразява срещу заявките от обществени организации за включване на материали, свързани с насилствено набиране на жени в походни публични домове на японската императорска армия на окупираните територии през първата половина на миналия век, отбелязва ТАСС.
Агенцията припомня, че през 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други стрини в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

 


По-рано днес се разбра, че страните членки на ЮНЕСКО са приели отново резолюция, критикуваща Израел. Тя е за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Ерусалим. Това предизвика остра реакция на израелското правителство, разгневено допълнително от факта, че в резолюцията се използват само арабските имена на мястото, наричано от евреите Храмовия хълм.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети