Всички миньори получиха заплатите си, Чаврагански подаде оставка

DenNews.bg
14.10.2016
размер на текста:

Довчера миньорите над земята събираха левчета за храна на колегите си под земята.

Всички протестиращи миньори от рудник Бабино, които вчера бяха заплашени, че няма да получат заплатите си, вече са взели парите си.

Над 100 миньори прекараха под земята над 60 часа, като последните 8 часа бяха в компанията на националния омбудсман Мая Манолова.
Стачаката беше провокирана от системното бавене на заплатите, неизплащането на ваучерите за храна от месец март, налагането на удръжки и намерението на ръководството на Въгледобив да закрие рудника.
Хората са получили парите за ваучери, но само за месец март.
Общата дължима сума за това перо от страна на работодателя е 5 млн. лева за всички месеци.

Миньорите взеха августовските си заплати, но заплахите, че ще бъдат съдени за причиняване на вреди на предприятието остават.
Днес стана ясно, че управителят на Въгледобив Бобов дол Красимир Чаврагански е подал оставка. Както е известно, той е председател на Общински съвет в Бобов дол.


„Видях, че те работят при изключително тежки условия на труд. Заслужават много по-високо заплащане. Но тъй като няма никаква друга алтернатива, са принудени да работят тази работа. Исканията са им абсолютно основателни. Това е една малка победа, тъй като съдбата на рудника остава неясна. Обещах, че ще следя за това ангажиментите да бъдат изпълнени”, заяви омбудсманът Мая Манолова, която вчера влезе в рудника и заяви, че няма да излезе докато заплатите на всички протестиращи не бъдат изплатени.
Още вчера тя заяви, че след разговори с институциите и ръководството на мината е договорено създаването на работна група, която да търси вариант за оцеляването на рудника и мините.
Опасенията на омбудсмана са, че е възможно ликвидирането на Бабино да отвори врата към закриване на минноьто производство в Бобов дол, още повече само преди месеци бе закрита мина Черно море, също собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Късно снощи, още докато хората бяха под земята, премиерът Бойко Борисов настоя заплатите да бъдат платени и се закани, че ако нарушенията на трудовото законодателство продължат ще се премине към отнемане на концесията на Въгледобив.


Миньорите остават в стачна готовност.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети