Днес почитаме св. Петка Българска

DenNews.bg
14.10.2016
размер на текста:

Днес православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска – една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.
Името на света Параскева идва от гръцки и гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.
Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш.


Имен ден днес празнуват всички, носещи имената Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.
Св. Петка покровителства брака и плодовитостта.
На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото семейство да се поклони трикратно на погачата.
На обредната трапеза трябва да присъстват курбан чорба, яхния с праз, сарми.
Любопитно поверие е, че от Петковден до Димитровден (26 октомври) не се работи с вълна, не се крои и не се шие – вярва се, че ако човек облече дреха, шита между тези два големи празника, ще се разболее.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети