Излъгаха миньорите, те отвърнаха с щурм на административната сграда

DenNews.bg
13.10.2016
размер на текста:

Миньори от рудник Бабино и техни близки щурмуваха административната сграда, след като бяха излъгани, че протестиращите под земята ще получат заплатите си.

Към момента под земята все още се намират омбусмана Мая Манолова и част от протестиращите.

Преди това, след договорка между Манолова и ръководството на мината, рудника напусна група от 10 души, но те не получиха заплатите си, каквото беше устното споразумение. Точно така трябваше да се стигне до края на стачката – протестиращите да напускат в групи по десет и след като получат парите си на ръка, да излизат следващите. Последна от рудника трябваше да излезе Манолова.
След като първите излезли обаче се оказаха излъгани, всички протестиращи отвън нахлука в административната сграда в опит да стигнат рудника и да предупредят колегите си, че това е капна.
От ръководството опитват да потушат избухналото напрежение с обяснение, че към Бобов дол пътува инкасо автомобил.


Преди минути стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обявил, че ще бъде отнета концесията на Въгледобив, дружество на Христо Ковачки.
Това обаче е изключително тежка и бавна процедура.Борисов посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети