Честита баня, Дупница! Какво (не) разбрахме от 12-часовия режим на водата

Десислава Панайотова-Янкова
13.10.2016
размер на текста:

Честита баня, Дупница! След като вече сме изкъпани, спретнати и освежени може да анализираме случилото се с водата в Дупница през последните денонощия и да си обясним защо се наложи спешен 12-часов режим за целия град.

 

Липсата на пречиствателна станция

 

Истината е, че докато не бъде изградена пречиствателна за питейната вода всеки проливен дъжд ще надвива техниката и ресурсите на ВиК, просто защото при сегашните условия те са напълно безсилни срещу капризите на природата.
Пречистването на питейната вода към момента е само механично – чрез система от решетки на основното водохващане над село Бистрица. След това за чистотата на водата отговаря хлораторната станция на Дренски рид, която по оценката на специалисти има нужния капацитет и гарантира качеството на питейната вода. Т.е. съществуващата в момента система е задоволителна, но крие рискове в извънредни ситуации, като тази от последните денонощия.

 

Изграждането на пречиствателна станция за питейни води изисква финансиране, непосилно нито за възможностите на общинското дружество ВиК, нито на общината – над 30 млн. лева.

 

Абсолютно категорично е, че Дупница се нуждае от външен източник на финансиране за ВиК сектора, което бе обяснявано обстойно от кмета Методи Чимев по време на дебатите за присъединяването на общината към ВиК-асоциацията на Кюстендилска област. Участието ни в асоциацията е единствена възможност за кандидатстване и реализиране на европейски средства за водния сектор, който в Дупница се нуждае от порядъка на над 110 млн. лв. за изграждането на пречиствателна станция за питейни води и свързването й с мрежата на града, подмяна на амортизирания водопровод и обновяване на пречиствателната за отпадни води при Джерман.

През 90-те години на миналия век Дупница има пречиствателна станция за питейна вода. Сега съоръженията са опоскани от кражби.  

А защо Дупница няма пречсивателна за питейни води, след като през 90-те години на миналия век има на 98% изградена станция над село Самораново. Проект е започнат, финансиран и спрян от държавата и към момента имотът е под шапката на регионалното министерство. ПИСАЛИ СМЕ ПО ТЕМАТА И МОЖЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК
Всъщност новата пречиствателна е най-удачно да бъде там, където е недовършената станция – над Самораново, посочи Чимев.

 

Защо Дупница остана на сухо, след като дъждът не е извънредно събитие?

 

Причината е, че дъждовете в планината бяха прекалено интензивни в продължение на 48 часа и то след дълго засушаване през лятото.
„Така обилните валежи свлякоха в реката огромно количество кал, прах, листна маса и клони. ВиК има денонощна смяна на водохващането, като основната задача на пазачите е да следят бистротата на водата. Ако водата стане мътна, тя моментално бива отбивана и се чака да се успокои, което обичайно става в рамките на няколко часа. Сега обаче вместо постепенно да започне да се избистря, реката ставаше по-мътна и това наложи да бъде отбита за по-дълго време. Отбиването на реката е процедура, която спазваме при всеки случай на мътна вода и обикновено гражданите не я усещат, защото не отнема толкова време, както сега.

 

Не може да допуснем силно замърсена вода в мрежата, защото това ще доведе до проблеми и загуби не само за дружеството, но и за абонатите.

 

Илия Илиев 

Ще се запушат не само тръбите на мрежата, но и водомерите и ще се стигне до масово подмяна на водомери, което е разноска на абонатите. Всичко това нямаше да се случи, ако имахме пречиствателна станция за питейни води. Категоричен съм, че в дадените условия ВиК действа адекватно и професионално”, обясни за DenNews.bg управителят на ВиК Илия Илиев.

 

На призивите за оставката му в социалните мрежи той отговори така: Оставка?! За това, че си вършим работата?!

 

Илиев съжалява, че гражданите се оказаха неподготвени, но в случая се касае за извънредно събитие, което не е могло да бъде предвидено.

„Не очаквахме, че ще се наложи да задържим толкова време абонатите без вода. Но дъждът беше изключително обилен, в планината падна два пъти повече количество на кв.м, отколкото в града”, каза още той и посочи, че

 

мрежата оцеля в условията на бедствена ситуация.

 

„Разбирам недоволството на хората, леко казано е неприятно да няма вода или да е кална, но хората трябва да разберат, че защитихме мрежата от замърсяване, което щеше да е фатално и за нас, и за тях. Това беше важно към момента и ние се справихме. Водоподаването е възстановено на 100% и няма проблеми по трасето”, коментира още Илиев.

 

Въпреки усилията на ВиК обаче снощи на много места след идването на водата от чешмите потече кал.


Нашата читателка Елена Кирилова от Горна махала ни изпрати снимка, на която се вижда струя кафява вода.
Това се дължи на факта, че от ВиК побързаха да пуснат водата към абонатите, т.е. съкратен е периодът, в който водата е престояла в утаителите на Дренски рид.
Към момента обаче водата в чешмите е избистрена и няма проблем да бъде консумирана.


Факти срещу конспирации


Разбираемо, забравили как се живее на воден режим (все пак на режимите бе сложен край от бившия кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов в средата на 90-те години на миналия век), дупничани реагираха изключително остро вчера.
В социалните мрежи, наред с вицовете (Ти от Дупница ли си или така си миришеш), бяха отправени искания за оставката на кмета Методи Чимев и на управителя на ВиК Илия Илиев, както и апели да не допускаме инкасаторите в домовете си и да не плащаме месечните си сметки.
Най-интересни обаче са конспирациите, че водата „е скрита, защото е открито, че е опасна за здравето”, „ВиК искат да скрият нещо друго, сигурно е опасно за живота ни” и други подобни съмнения.

Истината обаче е, че до момента всички месечни проверки на качеството на питейната вода, които се правят на няколко пункта в града от експерти на РЗИ, показват отлични химични и микробиологични показатели, т.е. водата е годна за консумация.
Точно вчера е трябвало да се извърши месечното замерване за октомври, но това е отложено за идната седмица, и заради сухите чешми, и защото проби не се вземат при видимо мътна вода. Експерти от РЗИ коментираха още, че хлораторната станция на Дупница е изключително надеждна, има постоянно наблюдение и мониторинг на показателите.
В първите часове след отстраняването на авария или след продължителен валеж, ако забележите, че водата е мътна, не консумирайте вода от чешмата. Ако не може да си позволите бутилирана вода, тогава сложете на чучурите марля и задължително преварявайте водата.

 

Цената на водата ще расте, това не е прогноза, а неизбежен факт.

 

Причината е, че ВиК мрежата изисква инвестиции и вложения, чиито източник, нормално, е джобът на абонатите. Мерките не могат да бъдат отлагани във времето, тъй като все по-драстичното амортизиране на мрежата става в условията на климатични промени.

Освен това, както обясни председателят на Общински съвет Ивайло Константинов по време на дебатите за ВиК-асоциацията, още през 2007 г. България е подписала споразумение с ЕС, че ще изпълни директивите за качество на питейната вода. Тогава е прието и окрупняването във водния сектор чрез асоциации. „ЕС казва: Можем да помогнем с финансиране за изграждане на пречиствателни станции, но не са всяко село, а определен брой на определена територия. С подписването на споразумението през 2007 г. България още се е съгласила, че водопроводът и канализацията са материален актив, като всеки друг актив, т.е. имат срок на живот и трябва в цената на водата да влезе и амортизацията им. Има и такова решение на КЕВР. Това е скъпото и точно това ще промени цената на водата нагоре”, обясни тогава Константинов.

Припомняме още, че цената на водата вече не е в правомощията на Общинските съвети и по предложение на водите дружества, а се решава от Комисията за енергийно и водно регулиране, т.е. от държавата. КЕВР вече взе решения за покачване цената на водата в няколко общини.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети